Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Fatale fouten voor de groei van start-ups

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Mijn geachte collega van Betacowork, Toon Vanagt, maakte tijdens Tech Startup Day 2016 veel indruk met zijn presentatie over de groei van start-ups. Het minste wat we kunnen  zeggen is dat Toon heel wat ervaring heeft opgedaan in de sector van de start-ups (bekijk ook zijn meest recente kind data.be) en dat hij zijn ideeën, door zijn geweldige gevoel voor humor, met brio kan overbrengen. Hij is niet bang om over zijn mislukkingen te spreken tegenover een publiek dat al voor de start-up gewonnen is. Van de voorbeelden die hij aanhaalde, was ik vooral geboeid door dat van Casius.be.

Toon legde uit hoe hij letterlijk 4m € risicokapitaal heeft « opgebrand » om een zaak op te starten die een omzet had van  … 1.8m €. Die 4m € werd verkregen vóór de implosie van de internetbubbel einde jaren ’90. Het businessplan werd ingekeken en goedgekeurd door PwC.

Toon en zijn vennoten hadden met Casius.be de ambitie om een Europese marktplaats uit te bouwen waar eigenaars in contact konden komen met ondernemers en bouw/renovatiebedrijven. Toon geeft toe dat hij de juridische en culturele verschillen tussen de Europese landen volledig had onderschat, bijvoorbeeld de moeilijkheid (en kosten) om bouwbedrijven in het jaarboek van de website te evalueren. Zijn voorbeeld over Frankrijk in vergelijking met België is zo evident dat men zich kan afvragen hoe dat over het hoofd kon worden gezien. De afstanden in Frankrijk om in te contact te komen met een bouwonderneming zijn beduidend veel groter dan in België. En daardoor dus ook de kosten, wat leidt tot een zware toegangsbarrière die de rendabiliteit van de zaak aantast door  zware financiële « upfront » kosten.

Besluit

Het valt op ondernemers in hun opwinding vaak blind zijn en de risico’s onderschatten. Het is nog opvallender dat het businessplan met deze condities werd goedgekeurd door een auditbedrijf dat tot de « Big Four » behoort. Het zegt uiteindelijk veel over de noodzaak om een realistische marktstudie uit te voeren. Dat lijkt me uiterst belangrijk omdat  ondernemers vaak aan het syndroom van de « knowledge corridor (Engels artikel)» leiden, waarover we al eerder spraken op deze blog.

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *