Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

EMAC-conferentie 2017: wat is er nieuw in het marketingonderzoek ?

Zoals ieder jaar ben ik onlangs naar de EMAC-conferentie gegaan (dit jaar in Groningen, Nederland) en kan bevestigen dat dit het perfecte evenement is om op de hoogte te blijven van de laatste trends op het vlak van marketing (hoewel dit jaar ook de AMS-conferentie (Engels) plaatsvond, waardoor een moeilijke keuze gemaakt moest worden tussen Nederland en Californië). De EMAC-conferentie is ook de perfecte locatie om kennis te maken met nieuwe onderzoekers en de banden te versterken met diegenen die je al kent. Ik was bijvoorbeeld fel onder de indruk van de presentatie van Frank Beke (doctorandus aan de universiteit van Groningen) over de bescherming van privacy op het internet (e-privacy) en van het werk van Bernd Skiera en Klaus Miller (universiteit van Frankfurt) over de economische gevolgen van het afschaffen van cookies. Ik ga de komende dagen overigens een artikel schrijven over elk van die studies.

Andere sterke momenten vond ik de voorstellingen van Roland Rust (Engels) (universiteit van Maryland) en de keynote van Michael Hänlein (iemand die ik altijd graag hoor op een conferentie). Roland Rust kreeg dit jaar een prijs voor zijn gehele carrière op het vlak van marketingonderzoek (ongeveer 30.000 citaten!) en werd uitgenodigd om een presentatie van 90 minuten te geven van enkele van zijn artikelen uit de voorbije 20 jaar. Zijn voorspellingen over de evolutie van de markt van de bescherming van persoonsgegevens (verschenen in 2002 onder de titel «the customer economics of internet privacy »(Engels)) bleken uiterst nauwkeurig te zijn. We zullen daar nog op terugkomen.

Ook de keynote van Michael Hänlein (Engels) was zeer inspirerend. Michael herbekeek het concept van Customer Relationship Management (CRM) en toonde aan dat de praktijken op dit vlak grotendeels achterhaald zijn. Dankzij een uiterst goed gekozen analogie met het huwelijk (is dat niet het doel van CRM? Versieren, zich verloven en dan trouwen met de klant), toonde hij aan dat de soort relaties met de klant de voorbije jaren fel zijn veranderd. Desondanks veranderen de praktijken van CRM niet fundamenteel en volgen de verantwoordelijken van de klantenrelatie voorbijgestreefde strategieën.

 

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *