Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Een app die gewoontes gebruikt om de klantoyauteit te verhogen

Het artikel van vandaag is kort.

Het gaat eenvoudigweg over een een voorbeeld van een vernieuwende strategie om de klantloyauteit te verhogen.

Ik vond dit voorbeeld toen ik in de Figaro een artikel las over de mobiele applicatie What’s App, waarmee 400 miljoen mensen over de hele wereld gratis met elkaar communiceren.

Het eerste jaar gratis, daarna 0.99 $

Terwijl er op de markt andere toepassingen zijn die net hetzelfde aanbieden, is het ondernemingsmodel (business model) van What’s App uniek. Ondanks de druk, blijft de oprichter erbij om zijn product het eerste jaar zonder publiciteit en gratis te houden. Na een jaar moet een gebruiker gewoon 0.99 $ betalen om de dienst te kunnen blijven gebruiken. En daarin zit nu net het geniale van dit business model.

Een business model dat de gewoontes van consumenten gebruikt 

Het gaat om een geniaal business model omdat het is gebaseerd op gewoontes. In plaats van de gebruiker na x aantal keren gebruik of na 30 dagen om betaling te vragen, geeft What’s App u de tijd (en erg veel tijd) om de dienst volledig te blijven gebruiken en eraan verslingerd te geraken. Aan het einde van de proefperiode bent u zo gewoon geraakt aan de toepassing, dat u zich zelfs niet meer afvraagt wat de toegevoegde waarde is. U bent zelfs tevreden om het lachwekkende bedrag van 0.99 $ te betalen

Tips voor uw marketingstrategie

Hoe meer ik erover nadenk, hoe geweldiger ik deze strategie vind. Het is een marketingstrategie die perfect profijt haalt uit het gedrag van de consument en gewoontes ontwikkelt die moeilijk af te leren zijn. Dat doet me denken aan die andere mobiele toepassing waarover we het in 2013 hadden en die dezelfde soort strategie probeerde toe te passen.

De beste raad die ik u kan geven is na te denken hoe u uw klanten/prospecten gewoontes laat aankweken, die u later kunt gebruiken om er profijt uit te halen. Het gaat erom om henzelf, dag na dag, de volledige mogelijkheden van uw product/dienst te laten gebruiken en hen vervolgens te laten betalen. Ik denk overigens dat daarin het grote probleem van ‘shareware’ schuilt, software die u gedurende een bepaalde proefperiode kunt gebruiken. De periode is zo kort (x aantal keer per maand) dat er niet genoeg tijd is om een gewoonte aan te leren. Als u in de softwaresector werkt, maak dan niet dezelfde fout.

Tags: , ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *