Digitale interactie is vandaag de dag eerder regel dan uitzondering. Toch weten weinig organisaties iets af van de mensen die met hen interageren (of gewoonweg over hen praten) op sociale media.
Gegevens bij elkaar brengen vormt een echte uitdaging.
Maar nog voor ze bij elkaar te brengen, is het moeilijkste om gegens te verzamelen. Zonder die onmisbare stap zou er niet veel aan datamining mogelijk zijn.
De meeste organisaties zijn geobsedeerd door digitale gegevens: gegevens op Facebook- en Twitterprofielen vergelijken maakt uiteraard interessante analyes mogelijk. Dat is al een uitdaging op zich, wat verklaart waarom sommige bedrijven zich in deze marktniche gespecialiseerd hebben (gegevens groeperen in een data warehouse, data verzamelen in CRM).
Toch vergeten de meeste bedrijven dat ook offline gegevens heel waardevol kunnen zijn, en soms zelfs waardevoller dan online data. Offline interacties bevatten elementen die uw gegevens kunnen aanvullen en u kunnen helpen betere communicatiestrategieën te ontwikkelen.
In die context vonden wij het initiatief van Moimee heel interessant. De mensen die aan de oorsprong van het project stonden (meer info hier), ontwikkelden een avatar gedrukt in 3D (‘elf’ genoemd) met een RFID-chip erin. Via een ad hoc mobiele applicatie kon met de RFID-chip gecommuniceerd worden en worden deelgenomen aan een prijskamp. Via elke RFID-chip kon u een 3D-afbeelding van uzelf winnen. Daarvoor moest de ad hoc mobiele toepassing waarmee u bij de ‘elf’ voorbijging u weliswaar als winnaar aanduiden.
Het initiatief was dus grotendeels «offline» (ondanks het digitale onderdeel van de mobiele applicatie). Het is gemakkelijk om dit initiatief in andere contexten toe te passen om gegevens van klanten te verzamelen. De ‘elf’ word zo een element dat de consument ertoe aanzet deel te nemen en berust op een zeer hippe technologie; zij die niet wonnen, houden de elf bij en kunnen nadien nogmaals gecontacteerd worden bij nieuwe aanbiedingen.
Ons advies
Vergeet niet dat gegevens verzamelen ook offline kan gebeuren. Onderschat de kwantiteit (en nog minder de kwaliteit) niet van gegevens die u daar kunt vinden.
Tags: 3D-printing, digitale marketing