Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

De paradox van het ondernemerschap: waarom worden maatschappijen opgericht?

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Waarom zijn er zoveel start-ups die tijdens de eerste 3 tot 5 jaar van hun bestaan verdwijnen? Eén van de weerkerende verklaringen is dat ondernemers hun markt niet goed kennen. Sommigen lijden misschien onder het syndroon van de « knowledge corridor »;  wat alleszins zeker is, is dat een goed marktonderzoek  mislukkingen kan helpen vermijden.

Mijn artikel van vandaag gaat niet over de economische aspecten, waarover we op deze blog overigens al meermaals hebben gesproken. Ik wil een wat meer filosofische toelichting geven bij het mechanisme van de oprichting van bedrijven. U zult akkoord gaan dat een marktstudie kan helpen bij het vinden van de goede marketingstrategie en de meest aangewezen marketingaanpak. Maar waarom die inspanningen doen als de ondernemer zelf het “gat in de markt” moet hebben gevonden? (knipoog naar de  KBC-campagne van enkele maanden geleden).

 

Waarom een bedrijf opstarten?

De reden waarom marktonderzoek nodig is, is dat bedrijven niet worden opgericht om aan  de eigen behoeften te voldoen. Start-ups worden wel opgericht om aan behoeften te voldoen, namelijk de behoeften van diegenen de start-up opstarten: de ondernemers. Op zoek naar geld, naar werk, om van leven te veranderen, als reactie op de mid-life crisis … er zijn tal van redenen.

Maar een onderneming kan maar slagen als ze aan de behoefte van de klant voldoet. Dat is de definitie van marketing. Een paradox die het verdient om onderstreept te worden en waarover weinigen zich vragen stellen.

 

Met marktonderzoek komen de  belangen samen

Ik zie de rol van marktonderzoek als een schakel tussen de droom van ondernemer en de – harde – realiteit (herbekijk daarover de uitstekende presentatie van mijn vriend Bruno Wattenbergh op de leugens van de startende ondernemer).

Een studie van de markt maakt het mogelijk om een vaak idealistische (en foute) visie te laten versmelten tot leefbare producten of diensten.

En u, waarom begon u of wilt u beginnen met een onderneming ? Doe een kleine introspectie en stuur uw reactie naar deze blog.

Afbeelding: Shutterstock

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *