Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Charlie Chaplin voorspelde al de komst van Big Brother

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Heb je ooit het boek “1984” van George Orwell gelezen? In een tijd van controle op werelwijde schaal, van Big Data en massale gegevensverzameling heeft iedereen het over Big Brother, maar weinig mensen weten echt wie hij is en wat hij vertegenwoordigt.

Teleschermen, instrumenten van massabewaking

Vorig jaar nam ik eindelijk de tijd om “1984” te lezen en ik was niet teleurgesteld; behalve misschien dat ik had verwacht dat Big Brother meer een persoon zou zijn.

Een van de uitvindingen die me echt opviel (vergeef me mijn openhartigheid) in het boek van Orwell is het “telescherm”, het instrument voor het volgen van de protagonisten van 1984, een instrument dat door de Partij wordt gebruikt om de burgers te controleren en te onderdrukken. Deze schermen staan overal om te “luisteren” en gedrag en meningen te monitoren.

Charlie Chaplin had hetzelfde idee als Orwell

Deze verbonden apparaten die de visionaire Orwell in gedachten had, werden 30 jaar na de publicatie van zijn boek werkelijkheid. Vandaag de dag zijn sociale netwerken, verbonden objecten en al onze online activiteiten allemaal teleschermen ten gunste van organisaties die graag onze gegevens te gelde willen maken.

Ik was echter verbaasd toen ik een eerder voorbeeld vond van een 50 jaar oude Orwelliaanse visie op controle via geplaatste schermen. Al in 1936 zag je in de film Modern Times van Charlie Chaplin de tirannieke directeur van een fabriek die zijn werknemers bekijkt en afblaft via gigantische schermen. Het tafereel waar Chaplin naar het toilet gaat om even te pauzeren en een sigaret te roken is heel dicht in de buurt van een dystopische werkelijkheid.

Charlie Chaplin trying to sneak in a cigarette break at work (Modern Times 1936)

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *