Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Big Data: vertrouwen met de consument opbouwen en garanderen

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Door Big Data kunnen digitale sporen die we achterlaten, gebruikt worden. Dat laat een nauwere band toe met de consument, maar leidt ook tot meer wantrouwen bij die laatste. Het gevoel te worden gevolgd, opgespoord, kan inderdaad de relatie met de klant in gevaar brengen. Dat risico is bijzonder relevant bij openbare instellingen, waar er een natuurlijk vertrouwen bestaat door de afwezigheid van commerciële belangen.
«Een vertrouwensband kweken» was het thema van de eerste ronde tafel tijdens de conferentie over Big Data van de ERU op 21 en 22 maart 2017 in Genève (Zwitserland) (Engels). Ik besprak deze essentiële kwestie met vier andere experts in dit domein: Joe Cannataci, Joe McNamee, Lokke Moerel en Alessandro Mantelero die ik de week ervoor al mocht ontmoeten tijdens een seminarie over ethiek en Big Data, georganiseerd door de universiteit van Maastricht. Voor wie zich erin interesseert, u vindt mijn presentatie hieronder. Ik had het daarin over het gevoel van vertrouwen tegenover de media van de openbare diensten, de invloed van aanbevelingsalgoritmes (Frans) op dit gevoel, het concept van ethische en transparante algoritmes en eindigde met de 4 grote plannen van het Big data-project van de RTBF (Frans), die moeten bijdragen tot meer vertrouwen bij de consument. Ik benadrukte het belang van het informeren en het opvoeden van het publiek en de ontwikkeling van een nieuw soort algoritmes die het de gebruiker toelaten te zien hoe artificiële intelligentie werkt. De dingen visualiseren, vooral bij algoritmes waarvan het mechanisme onzichtbaar is, is voor mij essentieel om het vertrouwen te herstellen. Zoals ik in eerdere artikelen al schreef, moeten we er absoluut op letten dat we algoritmes transparanter, duidelijker en zodoende « controleerbaar maken».
Twijfel niet om me te contacteren als u hierover meer wenst te weten.

« Building Trust » discussion panel at EBU Big Data conference 2017 (Pierre-Nicolas Schwab) from IntoTheMinds

Afbeelding: Shutterstock

 

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *