Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Bepalen van een ethisch kader voor het verzamelen, verwerken en gebruiken van persoonsgegevens

De dag na onze (intussen beroemde) meetup over Big Data en ethiek in DigitYser nodigden we verschillende specialisten in Big Data uit voor een lunch met onze hoofdgenodigde van de avond ervoor, professor Michael Ekstrand, om te spreken over nieuwe maar niettemin belangrijke kwesties betreffende de praktijken van ondernemingen bij het gebruik van persoonsgegevens.
Alle deelnemers waren zeer geïnteresseerd in het ethische aspect en de impact daarvan op deze praktijken; we spraken overigens met onze gastheer Philippe Van Impe en Geert Verstraeten af om dit onderwerp te behandelen in onze volgende bootcamp “Big Data” (Engels) in Digityser.
Michael bracht een heel interessant argument naar voren om het behandelen van ethiek tijdens een opleiding over Big Data te rechtvaardigen. Hij onderstreepte dat bij elke ingenieurscursus, of het nu gaat om scheikunde, civil engineering, e.d. er een minimum aan ethiek wordt gegeven opdat de studenten zouden begrijpen in welk kader hun toekomstige baan zich zal afspelen en dat ze de tevredenheid van de gebruiker ter harte nemen. Bij opleidingen van het type ” Big Data-ingenieur ” zijn deze aspecten nog niet aanwezig. Hoe kunnen we van toekomstige experts in Big Data (ingenieurs, architecten, data scientists) verwachten dat ze rekening zullen houden met ethiek in hun werk als ze niet over dit referentiekader beschikken.

En dat is precies wat wij willen doen, een referentiekader aanbieden dat grotendeels is gebaseerd op voorbeelden. Om dit referentiekader te ontwikkelen hebben we van u praktijken nodig die u slecht (niet ethisch) vindt in drie processen met betrekking tot Big Data:

  • Gegevensverzameling: hoe krijgen bedrijven toegang tot persoonlijke gegevens en welke niet-ethische technieken gebruiken ze?
  • Gegevensverwerking: hoe worden gegevens gemanipuleerd? Zijn die manipulaties eenzijdig, schadelijk voor de eindgebruiker?
  • Doelstellingen: wat zijn de niet-ethische einddoelstellingen bij bedrijven die van gegevens gebruik maken? Op welke wijze zijn die doelstellingen tegengesteld aan de belangen van de gebruiker wiens persoonlijke gegevens worden bijgehouden?

Als u voorbeelden kent of als u wilt meewerken om dit referentiekader te bepalen, laat dan een commentaar achter op dit artikel of gebruik gewoon Google Doc om een commentaar of voorbeeld toe te voegen.

Tags:

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *