Ik heb bij verschillende gelegenheden een bezoek kunnen brengen aan l’Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) om er te spreken over wetenschappelijke en technische samenwerking op het gebied van big date. De EPFL is een van de meest gerenommeerde scholen in de wereld die onderzoekers van wereldklasse verwelkomt, met name op het gebied van big data, een van haar specialiteiten. De EPFL (en Zwitserland in het algemeen) trekken de knapste koppen van de wereld aan.
Tijdens mijn laatste bezoek kon ik praktische samenwerkingsmogelijkheden bespreken op het gebied van ethiek van gegevens, algoritmisch beheer, toepassing van GDPR en cryptografie. Ik bevond me op dat moment niet ver van het gebouw waar de EPFL haar belangrijkste projecten presenteert: The Venice Time Machine en het Blue Brain-project. De EPFL investeerde enkele miljoenen in een heel nieuw gebouw (het Art Lab), dat eind 2016 werd geopend om haar knowhow in het algemeen en deze twee projecten in het bijzonder voor te stellen. Via een technologie van onderdompelende video om de grootsheid van het Venice Project weer te geven en bezoekers te tonen hoe big data gebruikt kunnen worden om de geschiedenis van een eeuwenoude stad als Venetië te traceren. Via specifieke algoritmes worden de 80km archiefteksten van de Sérennisime gedigitaliseerd en geëxtraheerd. Als je Frans spreekt, bekijk dan zeker deze video van de Zwitserse openbare omroep RTS over het project. Het is erg boeiend en sluit aan bij andere voorbeelden waarbij big data op een positieve manier gebruikt kunnen worden.
Tijdens mijn bezoek was er in de EPFL ook een tentoonstelling over de Franse schilder Pierre Soulages. Die tentoonstelling was eveneens een soort laboratorium van museologie van de toekomst. De tentoonstelling begon bijvoorbeeld met een virtual reality (VR)-installatie waarmee je letterlijk het schilderij kon binnengaan om er de rijkheid van kleuren te ontdekken, meer inzicht te krijgen in de zwarte verf gebruikt door Soulages en zo zijn Outrenoir-concept begrijpen (uitgevonden door de kunstenaar in 1979). Dankzij de virtual reality kan de bezoeker ook de effecten van licht op het schilderij en het reliëf, een basisbegrip van de kunst van Soulages. De startup ARTMYN zorgde voor het procedé dat deze installatie van virtual reality mogelijk maakte. Het resultaat is echt verbazingwekkend.
: