10 april 2020 1477 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 17 april 2020

[Podcast] Jean-Philippe Couturier startte Whoz samen met 19 medeoprichters

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Jean-Philippe Couturier is niet aan zijn eerste bedrijf toe. Hij richtte het eerste op in 2005 en onderzoekt al bijna 10 jaar de behoeften van zijn klanten op het vlak van competentiemanagement. Het is om aan deze behoeften te voldoen […]

Jean-Philippe Couturier is niet aan zijn eerste bedrijf toe. Hij richtte het eerste op in 2005 en onderzoekt al bijna 10 jaar de behoeften van zijn klanten op het vlak van competentiemanagement. Het is om aan deze behoeften te voldoen dat hij in 2016 Whoz oprichtte. En in plaats van dat alleen te doen, deed hij het samen met 19 andere mensen! Een unieke casestudy waardoor het bedrijf 18 maanden lang rustig R&D kon doen en vervolgens met grote slagkracht van start kon gaan.

Ontdek in deze nieuwe podcast dit ongewone verhaal. En als u de toespraak van Jean-Philippe interessant vindt, dan verwijzen we ook naar de speciale podcast “Coronavirus en technologische startups” die we vorige week publiceerden.

Samenvatting

Een marketingidee om te onthouden

Het belang van het netwerk is van fundamenteel belang voor de eerste verkoop. De Whoz-oplossing werd eerst verkocht aan de ex-concurrenten van Jean-Philippe, namelijk de mensen in zijn leven toen hij het adviesbureau leidde dat hij verkocht voordat hij met Whoz begon.



Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3 punten

3 kerncijfers

40 medewerkers, 100 klanten, 30000 beheerde CV’s

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: denk groot
Tip 2: start klein
Tip 3: luister naar uw prospects en klanten

3 essentiële vaardigheden voor het opstarten van uw bedrijf

De eerste vaardigheid is een combinatie van verlangen en passie. U moet echt willen dat het werkt. Kennis van de sector is de tweede vaardigheid die het verschil kan maken. De derde vaardigheid is veerkracht.

Luister naar de markt, luister naar [uw] prospects, luister naar [uw] klanten. We hebben de neiging om dat niet genoeg te doen, als we het al doen. En dat is de beste manier om het te verpesten.



Hoofdstuk 2: ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept

Whoz biedt een oplossing, die is gebaseerd op kunstmatige intelligentie, en die het mogelijk maakt om de beste link te leggen tussen de vraag naar vaardigheden enerzijds en het aanbod van vaardigheden anderzijds. Het doel is tegemoet te komen aan de behoeften van interne en externe klanten en aan de wensen van de medewerkers op het gebied van opleiding.

In de podcast beschrijft Jean-Philippe Couturier de verschillende algoritmes die gebruikt worden:

  • Algoritme 1: recuperatie van ervaringen en vaardigheden uit het CV
  • Algoritme 2: creatie van een “talentencloud” die het ecosysteem van interne en externe competenties weerspiegelt
  • Algoritme 3: matching-algoritme om een vaardigheidsvraag te matchen met een databaseprofiel

Het idee achter Whoz ontstond uit de vaststelling van Jean-Philippe in zijn vorige bedrijf (Innoven Altenor) dat er geen digitale oplossing bestond om een adviesbureau te managen. Desalniettemin bleef prestatiebeheer een belangrijk punt voor de winstgevendheid van deze bedrijven, die kleine inefficiënties cumuleren die Jean-Philippe in de podcast vergelijkt met kleine waterlekkages. Daarom werd een interne oplossing ontwikkeld en gedurende 10 jaar verbeterd. Het is deze oplossing die tot Whoz heeft geleid.

Lekken in de prestaties, inkomensmarges, enz., het is een beetje zoals het isoleren van een huis. Het gaat niet om één groot gapend gat, maar om kleine lekken rondom. U moet deze lekken zien te vinden en repareren.



Hoofdstuk 3: validering van het bedrijfsconcept

Jean-Philippe Couturier legt uit dat de noodzaak en relevantie van de oplossing binnen Innoven Altenor gevalideerd had kunnen worden. Niet alleen werd de oplossing met succes toegepast binnen dit bedrijf, maar ook andere bedrijven hebben er gebruik van willen maken.

Hoewel de ontwikkeling van een ad-hocoplossing op het eerste gezicht het ideale geval lijkt, mogen de risico’s die inherent zijn aan een dergelijke aanpak niet over het hoofd worden gezien:

  • ontwikkeling van een oplossing die te specifiek is en niet voldoet aan de behoeften van het grootste aantal mensen
  • lange ontwikkelingstijd die een concurrent in staat had kunnen stellen zich op de markt te begeven

Er hangt dus een beetje geluk vast aan het verhaal van Whoz omdat Jean-Philippe zich bij de doorverkoop van Innoven Altenor in 2015 realiseerde dat er nog steeds geen adequate oplossing op de markt beschikbaar was.



Hoofdstuk 4: het begin

De eerste klanten werden via netwerken gevonden. Eigenlijk was het door te gaan kijken naar zijn voormalige concurrenten dat Jean-Philippe erin slaagde de eerste verkopen te doen.

Het bijzondere van Whoz is dat het startte met 20 medewerkers, wat erg atypisch is voor een startup. Dit betekende een financiële uitdaging (18 maanden investeren in R&D alvorens ook maar iets te kunnen leveren), maar ook een operationele uitdaging om ervoor te zorgen dat een oplossing op tijd wordt geleverd met een dergelijk team. Jean-Philippe was gewend aan dit soort startups. Hij legt uit:

Toen ik in 2005 mijn eerste bedrijf oprichtte, ben ik al met veel mensen gestart, wat waarschijnlijk het verschil maakte omdat we in het eerste jaar onze eerste 2 miljoen euro hadden. En daarmee kun je steeds meer mensen inhuren en dus flink groeien.

We beantwoorden aan een belangrijke behoefte omdat de meeste servicebedrijven werken met Excel-sheets of, in het beste geval, met Excel-sheets die op het web zijn geporteerd.



Hoofdstuk 5: de lancering

De lancering werd mogelijk gemaakt door 2 factoren: enerzijds maakt de grootte van het team het mogelijk om op meer verzoeken in te gaan; anderzijds maakt de oplossing zelf, omdat ze verschillende bedrijven met elkaar verbindt, het mogelijk om bij een breder publiek bekend te worden. Dit is wat Jean-Philippe het netwerkeffect noemt:

De oplossing zelf stelt ons in staat om een versnelling hoger te schakelen omdat we profiteren van een netwerkeffect. Wanneer u een bedrijfsklant bent, verbindt u uw partners, onderaannemers, freelancers, … die de oplossing leren kennen.

Dit hoofdstuk is vooral interessant omdat Jean-Philippe verschillende keren terugkomt op de positieve effecten van het startende team. Ik herhaal hieronder een passage uit dit hoofdstuk die veel zegt over het belang van het menselijk kapitaal:

Ik denk dat als u een team van mensen hebt die geëngageerd zijn, competent zijn, zeer matuur zijn eigenlijk, dat er dan niets of niet veel kan gebeuren, omdat u altijd de oplossing zult vinden. En wat interessant is als u begint met een twintigtal mensen die u goed kent, die u vertrouwt […] is dat, u weliswaar uitdagingen zult hebben, maar het team zal er altijd zijn, u zult niet alleen zijn en dat maakt een groot verschil. Ik denk dit de moeilijkheid is voor startups die klein beginnen. Men is vaak alleen en het is stressvol.



Hoofdstuk 6: de toekomst

De markt van Whoz wordt geschat op 1-1,5 miljard euro in Frankrijk. De eerste doelstelling is dus om de oplossing op de Franse markt te consolideren. De tweede is het openen van een nieuw land, waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. De oplossing bestaat al in het Engels en kan gemakkelijk worden aangepast aan andere taalcontexten.

Binnen 3 jaar is de derde doelstelling de opening naar de Amerikaanse markt.

Een podcast om u te helpen bij het ontwikkelen van uw startup

In 2020 wijzigen we het formaat van onze podcasts. Het doel is u te helpen bij de ontwikkeling van uw startup door u relevante informatie te geven over specifieke onderwerpen.

Onze podcasts zijn nu ingedeeld in hoofdstukken van ca. 3 minuten. Elk hoofdstuk behandelt een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt er dus voor kiezen de hele podcast beluisteren of alleen een deel ervan dat u interesseert.

Illustratie afbeeldingen: shutterstock

—-

SEO: Jean-Philippe Couturier lanceert Whoz met 19 medeoprichters
Slug: podcast-jean-philippe-couturier-lanceert-whoz-met-19-andere-medeoprichters
Meta: Whoz is een atypische startup. Haar product rijpte gedurende 10 jaar en ze werd gelanceerd door 20 medeoprichters, waaronder Jean-Philippe Couturier.

Lien: “Coronavirus en technologische startups”

Impact van de coronacrisis op technologische startups

In Le Figaro van 26 maart 2020 kondigde (Franse site) Marc Simoncini, de oprichter van Meetic, zeer moeilijke tijden aan voor startende technologiebedrijven. Hij voorzag met name een financieringsstop en een fase waarin starters in principe meer met minder zouden moeten doen. Het zijn deze perspectieven die we willen bespreken met 3 makers van technologische startups: Hubware, Whoz en Fotonower.

Ik had dus het genoegen om hun respectievelijke zaakvoerders te ontvangen in een uitzonderlijke podcast: Alexis Laporte, Jean-Philippe Couturier en Victor Reutenauer.

(audio)

De statistieken zijn niet geruststellend en de opmerking van de heer Simoncini is ruimschoots gerechtvaardigd. Hier enkele verrassende cijfers van de afgelopen dagen.

76% van de websites heeft sinds 15 maart een daling van de verkoop geregistreerd (bron: Fevad [Franse site]).
Meer dan één bedrijf op drie is van mening dat het zich niet langer dan drie maanden economisch kan verzetten (bron: Fevad).
4 miljoen werknemers in deeltijdse werkloosheid in Frankrijk
10m werklozen in 2 weken in de Verenigde Staten
De thema’s die in dit debat aan bod komen:

Financieringsperspectieven
Hoe moet R&D in de komende 12 maanden worden benaderd voor startende technologiebedrijven?
Hoe gaat u om met het bereiken van winstgevendheid? Moeten we op zoek gaan naar nieuwe markten, lagere prijzen, nieuwe diensten ontwikkelen?
Wat hebben we aan deze crisis? Zal de wereld daarna een betere plek zijn?
Wat voor soort zakelijke kansen zullen zich voordoen als gevolg van de coronacrisis?



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *