13 januari 2015 268 woorden, 2 min. gelezen

Zijn er meer faillissementen in België dan voorheen?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Twee weken geleden gaven we een voorspelling inzake faillissementen bij ondernemingen in Europa, en voornamelijk in België. We gaven aan dat het aantal faillissementen in België zou blijven stijgen om tegen 2014 een nieuwe record van 11 500 te bereiken. […]

Twee weken geleden gaven we een voorspelling inzake faillissementen bij ondernemingen in Europa, en voornamelijk in België. We gaven aan dat het aantal faillissementen in België zou blijven stijgen om tegen 2014 een nieuwe record van 11 500 te bereiken. Dat cijfer moet echter vergeleken worden met het aantal nieuwe ondernemingen. En dat gaan we nu doen.

 

Het aantal faillissementen stijgt…

Uit onderstaande grafiek wordt één ding wel duidelijk, het aantal faillissementen steeg tussen 2001 en 2013 met 55%.

 

… evenals het aantal actieve ondernemingen

In plaats van absolute waarden te beschouwen, moet men altijd proberen de onderliggende elementen te begrijpen die een bepaalde situatie kunnen beïnvloeden.

Dat is wat we hier proberen te doen door het aantal actieve ondernemingen in België tegen het licht te houden. Een van de redenen waarom het aantal faillissementen stijgt, kan inderdaad een evenredige stijging van het aantal actieve ondernemingen zijn.

In de tweede grafiek zien we inderdaad dat het aantal ondernemingen in de voorbije tien jaar eveneens een sterke stijging kent. Er is een zeer regelmatige stijging merkbaar sinds 2003 (datum waarop de eerste gegevens op de website van statbel beschikbaar werden gesteld).

 

Het aantal failliete ondernemingen stijgt verhoudingsgewijs sterk sinds 2007 

De toestand wordt heel wat interessanter om na te gaan sinds het aantal faillissementen verhoudingsgewijs wordt berekend (het aantal faillissementen gedeeld door het aantal actieve ondernemingen). In de laatste grafiek ziet u dat 2007 het begin is van een (zeer) negatieve cyclus. Zelfs al is de curve sinds 2009-2010 iets minder steil, toch bereikt de verhouding die faillissementen meet in 2012 een recordniveau met 1,3 % van de actieve ondernemingen die de deuren moet sluiten.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *