3 februari 2014 684 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 22 januari 2024

Waarom het niet nodig is een NDA te tekenen als u om een offerte voor een marktonderzoek vraagt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waarom het niet nodig is een NDA te tekenen als u om een offerte voor een marktonderzoek vraagt We ontvingen onlangs een reeks aanvragen voor marktonderzoeken in België, waarbij de projectleiders ons vroegen een NDA (Non-Disclosure Agreement ou «geheimhoudingsverklaring» in […]

Waarom het niet nodig is een NDA te tekenen als u om een offerte voor een marktonderzoek vraagt

We ontvingen onlangs een reeks aanvragen voor marktonderzoeken in België, waarbij de projectleiders ons vroegen een NDA (Non-Disclosure Agreement ou «geheimhoudingsverklaring» in het Nederlands) te tekenen VÓÓR de eerste bijeenkomst. Hier de uitleg waarom dat niet zinvol is en waarom wij het weigerden.

Niet zeker of de info die u gaat geven een NDA waard is

De meest voorkomende situatie is die waarbij toekomstige ondernemers zeker zijn een idee van 1 miljard euro te hebben ontdekt, dat iedereen op de markt hen wilt afnemen. Ze zijn zo zeker van hun stuk dat ze ook maar eender wie willen verhinderen hun idee te stelen.

Laten we eerlijk zijn. Ten eerste is de kans uiterst klein dan een enkele persoon héél alleen, zoals een grote, de volgende revolutionaire uitvinding gaat doen, die het aanzien van de wereld zal veranderen. Niemand wordt zomaar een Steve Jobs. Dat is des te meer zo omdat het idee nog “ruw” en onbehandeld is en dat de ondernemer in spe behalve zijn naasten nog niemand heeft gepeild. Ik ben misschien brutaal of ga me vijanden maken. Dan zij het zo, ik doe het toch.  Ik geloof niet dat eender wie, helemaal alleen, in zijn hoekje, een idee kan hebben dat ook maar een beetje valabel is. Grote ideeën ontstaan uit een diepgaande expertise van de markt enerzijds en een objectieve kennis van de behoeften van de consument en de markt anderzijds, met aan het einde voortdurende gesprekken met anderen om het idee te laten rijpen en onderweg aan te passen.

In het beste geval komt een nieuwe ondernemer naar ons met een ruw idee dat een grondige aanpak nodig heeft. Niet nodig om te zeggen dat het basisidee geen bijzondere bescherming (via een NDA) nodig heeft.

Bent u zeker dat de informatie die u gaat geven nog niet gekend is?

Het beste voorbeeld dat ik u kan geven is die van een recente vraag voor een marktonderzoek over de verkoop in België van een innovatie die al in andere landen werd verkocht. De ondernemer eiste een NDA.

Waarom? Er zijn enkele uitsluitingen in een NDA, met name dat publieke informatie niet kan vallen onder een overeenkomst van confidentialiteit. Hoe wilt u beschermen wat u vrij mag lezen, beluisteren. Daar is geen NDA voor nodig.

Onnodig te zeggen dat een projectleider die met zo’n verzoek afkomt zijn geloofwaardigheid helemaal ondermijnt. Uit zijn verzoek blijkt een zekere miskenning van de contractuele praktijk en de regels van het zakendoen in het algemeen.  Bij twijfel kan men zich beter onthouden om niet belachelijk over te komen.

Waarom zou ik me wel laten opsluiten in een NDA?

Zoals ik hierboven uitlegde, komt de kwestie van de NDA al te dikwijls voor. Waarom zou ik me verplichten tot eender wat (met mogelijke financiële boetes erbovenop), terwijl ik nog niet zeker ben dat een contract effectief zal worden getekend.

Tips voor uw marktonderzoek

Als u

  • denkt dat u een geweldig idee op eigen initiatief kunt ontwikkelen
  • denkt dat u de markt en de behoeften van de consument beter kent dan wie ook
  • bang bent om met anderen over uw idee te praten
  • denkt dat iemand anders uw idee kan “stelen”

dan betekent dat dat u klaar bent om te mislukken. U doet er beter aan onmiddellijk te stoppen en geen tijd en geld meer te steken in uw onderneming.

Ik heb nog nooit een ondernemer ontmoet die erin slaagde een bedrijf op te starten en te ontwikkelen op basis van zijn allereerste idee, van die allereerste vonk. Het moest altijd grondig herwerkt en gewijzigd worden op basis van de marktdynamiek.

Een van mijn klanten, Bruno Wattenbergh, directeur van Impulse Brussels (voorheen bekend als Brussels Agentschap voor de Onderneming BAO) zette enkele maanden geleden een uitstekende speakerdeck-presentatie online. Die geeft een perfecte samenvatting van alle leugens die projectleiders en ondernemers zomaar geloven. Neem de tijd om dit te bekijken…sommige situaties moeten u bekend voorkomen.



Posted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *