30 mei 2016 558 woorden, 3 min. gelezen

Waarom Bpost PostNL wil overnemen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De belangrijke (en erg slimme) aankondiging van Bpost over de (gewenste) overname van haar Nederlandse tegenhanger PostNL moet in een groter historisch perspectief geplaatst worden. We zullen het daarover hebben in een ander artikel, maar voorlopig gaan we recht op […]

De belangrijke (en erg slimme) aankondiging van Bpost over de (gewenste) overname van haar Nederlandse tegenhanger PostNL moet in een groter historisch perspectief geplaatst worden. We zullen het daarover hebben in een ander artikel, maar voorlopig gaan we recht op doel af en bekijken we de redenen die ertoe hebben geleid dat Bpost een bode op PostNL doet.

Ter herinnering, de onderhandelingen tussen Bpost et PostNL werden onthuld door ex-minister Jean-Pascal Labille op de RTBF (vanaf minuut 3:43) (Frans).

De grootste concurrent van Bpost weggewerkt

PostNL is niet meer of minder dan de grootste concurrent van Bpost sinds tientallen jaren  en heeft zopas een distributienetwerk voor pakketjes gelanceerd dat België voor 100% omvat. Ter illustratie van deze strijd is er de overeenkomst met Amazon, waarvan Bpost een deel heeft kunnen verwerven (leveringen in de week), de rest gaat naar haar concurrent PostNL.

Onderhandelingsmacht

Het geval van de overeenkomst met Amazon en haar scheiding tussen de beide actoren, bewijst dat de onderhandelingsmacht van de postoperatoren niet top is als het gaat om het verwerven van de e-commerce markt. Een fusie tussen Bpost en PostNL zou de nieuwe entiteit toelaten om meer gewicht in de schaal te gooien en de winsten beter te verdedigen.

Overname door Bpost van het grootste netwerk in Nederland

Met de overname van PostNL zou Bpost het grootste distributienetwerk van Nederland in handen krijgen en de operationele stromen tussen beide landen nog kunnen versterken. Dat biedt nieuwe commerciële perspectieven voor Bpost om de steeds talrijkere grensoverschrijdende aankopen van haar klanten te optimaliseren.

Schaalvoordelen

In de twee grootste operationele sectoren zijn schaalvoordelen te verwachten: de uitgaande stroom (brieven en vooral pakketjes naar het buitenland) en inkomende stromen (alles wat vanuit het buitenland komt).

Uitgaande stroom

Pakketjes of post naar het buitenland sturen vereist dat postoperatoren onderhandelen met koerierdiensten die de producten vervoeren. Het gaat meestal over transport over de weg (80% van het volume gaat naar buurlanden) en in de lucht voor verdere bestemmingen (20% van het volume).

Door PostNL over te nemen, zou Bpost grotere volumes hebben en dus meer argumenten hebben om betere prijzen af te dingen. Dat zou echter een reorganisatie van de weg kunnen betekenen, waarvoor sommige sorteercentra het gelag betalen. Voor verzendingen via de lucht kan men zich bijvoorbeeld afvragen of het sorteercentrum van Zaventem (Brucargo) zich kan meten met Schiphol. Het gebouw van Brucargo zou overigens deels leeg staan door de herneming van activiteiten van Bpost internationaal door Landmark. De toekomst ziet er dus somber uit.

Inkomende stromen

De internationale inkomende stroom vereist een specifieke logistiek, met name vanwege de douane. De bijbehorende activiteiten zijn minder automatiseerbaar dan stroomafwaarts in de logistieke keten. Als de wegen worden gewijzigd, kan men zich ook daar de vraag stellen over het nut een inkomend punt in elk land te hebben. Het zou rationeler zijn om er slechts één te behouden, welteverstaan als de stroom vrachtwagens tussen beide landen permanent blijft rijden.

Besluit

De overname van PostNL komt vanuit een noodzaak aan groei. De besparingen op Belgisch niveau behaald hebben hun grens bereikt en brengen de operationele uitmuntendheid van de organisatie in gevaar. Investeringen (en dividenden) kunnen alleen worden gegarandeerd aan de aandeelhouders via de zoektocht naar internationale groei en het behouden van de operationele marges. Wat het verhaal echter niet vermeldt is dat de Belgische postbeambten nog nadeel zullen ondervinden van deze financiële logica.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *