10 juni 2015 459 woorden, 2 min. gelezen

Volg de evolutie van trends via Google Ngram

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vorige week nam ik deel aan een conferentie over Big Data en Business Intelligence in Parijs; een van de sprekers, Tom McDonnell van het bedrijf Monterosa, stelde een prachtige grafiek voor die me aan het denken zette. Hij toonde de […]

Vorige week nam ik deel aan een conferentie over Big Data en Business Intelligence in Parijs; een van de sprekers, Tom McDonnell van het bedrijf Monterosa, stelde een prachtige grafiek voor die me aan het denken zette. Hij toonde de evolutie van het gebruik van het woord “interactief” gepubliceerd in boeken tussen 1900 en 2000. De grafiek toont ondubbelzinnig dat onze wereld meer en meer interactief wordt.

Het doel van dit artikel is zeker niet om u te overtuigen van deze trend, maar eerder om u het Google -instrument “Ngram” voor te stellen. Het instrument is niet nieuw (gelanceerd in 2010), maar ik ontdekte het pas vorige week (niemand is volmaakt).

U kunt ermee de gebruiksfrequentie opvragen van woorden in boeken, die werden gepubliceerd tussen 1500 en 2008. Naast het louter linguïstische aspect (dat bovendien beperkt is wegens de veranderlijke natuur van taal en spelling), vond ik de wijze waarop Tom McDonnell ervan gebruikt maakte heel relevant.

Waarom worden boeken gepubliceerd? Om verkocht te worden.

Elk boek weerspiegelt daarom een reeks trends, denkwijzen die representatief zijn voor het moment dat het wordt gedrukt. Woorden evolueren net zoals de manier waarop we ze gebruiken, en de taxonomie weerspiegelt onze persoonlijkheid en de maatschappij in het algemeen.
Boeken weerspiegelen met name de taal die wordt gebruikt in ondernemingen; diegenen onder u die zich in de IT onderdompelen, hebben wellicht gemerkt dat sommige woorden meer “trendy” zijn dan andere. Weet u nog hoeveel er enkele jaren geleden werd gesproken over “synergieën” en “transversaliteit”. Als dat zo is, zal de grafiek hieronder u interesseren.

Synergieën zijn niet meer zo trendy als Data Mining 

Ik vergeleek het gebruik van sommige hypermodieuze woorden, zoals “synergie”, “Big Data”, “data mining” en “business intelligence” (hieronder ziet u het resultaat in het Engels).
En raad eens … “synergie” was tot 2004 het populairste van de vier en werd dan ingehaald door “data mining”. Het is interessant te zien dat “Big Data” en “Business Intelligence” minder in omloop zijn dan “Data Mining”. Ik dacht echt dat “Big Data” de meest gebruikte term zou zijn, maar dat blijkbaar toch niet zo (let wel dat het om gegevens tot 2008 gaat).

Besluit: een bijkomend marktonderzoeksinstrument?

Woorden weerspiegelen de evolutie van onze maatschappij, zoals bedrijfsjargon de evolutie van ondernemen weerspiegelt. Ngram kan dus een bijkomend instrument zijn voor uw marktonderzoek. Als u ooit wilt testen of uw idee past bij de huidige trend kan het interessant zijn om Ngram te gebruiken (de vraag blijft wel waarom de gegevens zijn beperkt tot 2008, wat het instrument toch heel wat minder interessant maakt).

Als u wat wilt lachen met ons taalgebruik in ondernemingen, kijk dan zeker naar deze hilarische video.



Posted in Data et IT, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *