24 september 2014 749 woorden, 3 min. gelezen

Update # 2 van ons nieuwe project « pop-up stores »

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Zoals we vorige week aankondigden, leggen we momenteel de laatste hand aan een project met een voortdurend bijgewerkt overzicht van de beste pop-up stores ter wereld. Dit initiatief is een soort POC (« Proof Of Concept » of prototype in het Nederlands) om onze […]

Zoals we vorige week aankondigden, leggen we momenteel de laatste hand aan een project met een voortdurend bijgewerkt overzicht van de beste pop-up stores ter wereld.

Dit initiatief is een soort POC (« Proof Of Concept » of prototype in het Nederlands) om onze ideeën en methodologie uit te testen alvorens een meer ambitieuze en volledige website op te starten over allerlei innovatieve en creatieve  ideeën, en over alle vernieuwingen in de wereld van de detailhandel. We kozen opzettelijk voor de detailhandel, omdat die sector voortdurend in beweging is en ongeveer 50% van de ondernemingen voor haar rekening neemt. We hebben in dit artikel ook uitgelegd waarom we vinden dat het opvolgen van tendensen in de detailverkoop belangrijk is voor marktonderzoek.

 

Stap 1 bereikt: de interactieve kaart met pop-up stores is bijgewerkt

De Google-kaart ontwerpen was een hele uitdaging op zichzelf. Zoals we u in het artikel van vorige week uitlegden, was de gratis versie immers niet krachtig genoeg om aan onze vereisten te voldoen. Ze is beperkt tot een “layer” (blauwdruk in het Nederlands) en tot 100 punten. Alhoewel we niet op elk moment 100 interessante pop-up winkels hebben om aan u te tonen (we zijn nogal selectief), zal het door Google toegelaten aantal van 100 toch vlug overschreden worden omdat ook gesloten pop-up winkels weergegeven worden. Wij vonden het inderdaad jammer om bezoekers enkel de open winkels te tonen, omdat sommigen wellicht ook geïnteresseerd zijn in pop-up winkels die al gesloten zijn. Die laatste winkels worden verplaatst naar een specifieke locatie. We hebben de eerste weken van het project ook betrouwbare bronnen gezocht voor ons marketingonderzoek en een eerste versie van het gegevensbestand aangelegd. Dat ging onder meer over de definiëring van de selectiecriteria; criteria die, moet ik toegeven, op dit moment nog een beetje subjectief zijn.

Stap 2: het schrijven van de eerste artikels over pop-up winkels die nu open zijn

Bij onze eerste selectie van winkels op de Google-kaart, hebben we ook winkels geselecteerd waarvan we denken dat ze een specifiek artikel waard zijn. We hebben al een lijst van een vijftigtal winkels om iets over te schrijven, met een gemiddelde van 100 woorden per artikel in twee talen. U ziet dus dat er heel wat werk op ons ligt te wachten. Ook het zoeken van foto’s bij de artikels is een hele uitdaging; wij houden rekening met de auteursrechten en proberen eerst een goedkeuring te krijgen alvorens een foto op de website te plaatsen. Dat betekent dus werk op voorhand en dikwijls opnieuw beginnen. De meeste websites die we kennen, houden zich niet bezig met al dat gedoe van die formaliteiten en publiceren hun foto’s over het algemeen zonder voorafgaande toestemming. Met dit project willen we nagaan of het toch mogelijk is om een boeiende en informatieve website te maken, waarbij alle regels nauwkeurig worden nageleefd. Ten laatste hebben we twee revisoren (een voor het Frans, de andere voor het Engels) gevraagd om elk artikel te lezen en te corrigeren alvorens we het publiceren; een onmisbare controle om de kwaliteit van de informatie op de website te garanderen.

Stap 3: de website verrijken en onze monitoring tools verbeteren

De laatste stap is geleidelijk aan de website te verrijken met artikels over pop-up stores die in het oog springen door hun inrichting, design of andere…maar die al gesloten zijn. Het meest frustrerende aan tijdelijke winkels is net dat ze dat zijn (tijdelijk). Tegelijk moeten we ook onze marketingstrategie verfijnen. Dat betekent voortdurend blijven verbeteren om zo de werklast te verminderen die nodig is om winkels te selecteren (op dit moment bekijken we 30 mogelijkheden per dag en niet minder dan 50% daarvan wordt voor validatie behouden.

 

Besluit

Wederom was dit project een hele verrijking voor ons. In plaats van de realisatie ervan uit te besteden, hebben we alles zelf voorbereid (SEO, concept, …) en hebben we een derde partner in Indië het voor ons laten uitwerken (tegen een zeer concurrentiële prijs). We hebben natuurlijk geen ervaring met het maken van websites (dat is zeker niet onze core business), maar we zijn zeker dat uitbesteding in Indië (of elders) enkel mogelijk is voor eenvoudige en zeer goed voorbereide projecten. U moet discussies over concept of technische dingen te allen prijze vermijden (wij hadden tijdens de ontwikkeling zo enkele discussies en het was een pijnlijke ervaring) en alles goed voorbereiden zodat het werk beperkt blijft tot een eenvoudige uitvoering. De tijd die u steekt in de voorbereiding loont in de ontwikkelingsfase en uw return on investment zal er enkel maar door stijgen.



Posted in Diverse, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *