7 november 2014 628 woorden, 3 min. gelezen

SIAL 2014: en de grote winnaar van de innovatieprijs is….

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
U hoeft echt niet een nieuwe drank of een nieuw voedingsproduct uit te vinden om de Grote innovatieprijs van SIAL in de wacht te slepen. Innovatie gaat ook over alles wat rond de consument draait en over nieuwe eetmethodes. Wij hadden het […]

U hoeft echt niet een nieuwe drank of een nieuw voedingsproduct uit te vinden om de Grote innovatieprijs van SIAL in de wacht te slepen.


Innovatie gaat ook over alles wat rond de consument draait en over nieuwe eetmethodes. Wij hadden het in een vorig artikel al over de 
neiging tot nomadisme en de innovatieprijs dit jaar beloont een uitvinding die naadloos daarbij aansluit. De eerste prijs gaat inderdaad naar iemand die begrijpt wat marketingspecialisten de “ergernissen van de klant“ noemen en die een oplossing aanreikte om de klant meer tevreden te stellen.

Herinnert u zich de «pastabox»?

De «pastabox», een kartonnen doosje waarin pasta kan wordt opgewarmd en op nomadische wijze opgegeten bestaat al een heel tijdje (bijna 10 jaar, want de eerste marktintroductie blijkt in 2005 te zijn geweest). Deze innovatieve verpakking vond zijn weg naar de distributeurs, kleinhandel en voedingsindustrie en wordt opgepikt door een generatie consumenten. Met mensen (vooral in de stad) die steeds minder tijd hebben om te eten, was de «pastabox» inderdaad een ideale tussenweg voor hen die vlug willen eten en niet te veel tijd willen steken in het bereiden van een maaltijd. We zeggen niet dat het gezond is, maar deze tendens is er nu eenmaal en de industrie speelt er massaal op in.

De nadelen van de «pastabox»

Toch had de «pastabox» verscheidene nadelen. Ten eerste is de saus vanaf het begin met de pasta gemengd, wat betekent dat de «houdbaarheidsduur» van het geheel korter is dan wanneer beide producten afzonderlijk verpakt zouden zijn. In degustatietermen, ook de «pastabox» is nog niet het ultieme en staat nog ver van het punt om een onvergetelijke klantervaring te bieden. Als de pasta en saus meerdere dagen gemengd zijn, worden ze inderdaad «papachtig» en zijn ze nog verder weg van het culinaire walhalla die de verpakking belooft.

Last but not least, het karton was uiteindelijk maar een magere beveiliging tegen de warmte die zich verspreidt, en u verbrandt er uw handen aan eens alles in de microgolf is opgewarmd.
Claude Sebban, de ondernemer die de «pastabox» lanceerde, heeft de voorbije drie jaar gewijd aan het oplossen van al die problemen en het lanceren van een “revolutie”: Les Twists.

 

Drie jaar onderzoek en ontwikkeling

De Twist is het resultaat van 3 jaar R&D en meerdere octrooien werden neergelegd. Claude heeft een nieuwe recipiënt in PP (polypropyleen) ontworpen, die meerdere voordelen biedt. Het eerste voordeel is dat de saus niet met de pasta (of andere dingen) is gemengd. De saus is «ingekapseld» in de deksel via een plastic film die warm verzegeld is. Met een klein ingenieus stukje plastic kunt u de plastic film doorboren en de saus omlaag laten lopen terwijl u de deksel 180° draait («Twist» in het Engels) °. Claude heeft ook een plek voor een vork voorzien, evenals een plastic stukje met de grootte van een duim om de recipiënt te kunnen vasthouden als ze uit de oven komt.  

Besluit

Het lijdt geen twijfel dat wij ons meer en meer als nomaden gedragen. De werktuigen die wij gebruiken in ons – goed gevulde – dagelijkse leven weerspiegelen deze tendens. Denk bijvoorbeeld aan uw smartphones en de omringende aangesloten voorwerpen. De mobiliteitsoplossingen die wij nodig hebben zijn enerzijds natuurlijk technologisch, maar anderzijds ook  «low-tech» zoals de uitvinding van Claude Sebban ons toont. In een vorig artikel hadden we het over een oplossing om «te drinken als nomaden» (wat we ook “m-drinking” kunnen noemen). Mobiliteit als evolutie van onze gedragingen vertegenwoordigt uiteindelijk een heel uitgebreid palet van ondernemingsopportuniteiten, die niet zijn beperkt door high tech-oplossingen.
«De Twists», een uitvinding zonder processor of line codes zou een voorbeeld kunnen zijn voor hen met ondernemingszin en zin om nieuwe markten te ontdekken, maar die niet noodzakelijk een risico willen nemen op de soms gevaarlijke hoogtechnologische markten.



Posted in Entrepreneuriat, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *