3 november 2014 518 woorden, 3 min. gelezen

Nieuwe tendens : maak uw eigen voeding

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op SIAL dit jaar was er een klein signaal dat volgens ons de moeite loont om op te volgen: “Grow your own food” in het Engels in de tekst, ofwel «maak uw eigen voeding». We vonden minstens drie producten die […]

Op SIAL dit jaar was er een klein signaal dat volgens ons de moeite loont om op te volgen: “Grow your own food” in het Engels in de tekst, ofwel «maak uw eigen voeding».
We vonden minstens drie producten die in deze categorie thuishoren en willen ze u graag voorstellen.

Koop niet: maak alles zelf

Het concept achter deze tendens “maak uw eigen voeding” is eenvoudig. U maakt wat u wilt eten en dat blijft niet beperkt tot fruit en groenten. Elk basisproduct in de supermarkt, elk ingrediënt, kan op kleine schaal gemaakt worden. De uitdaging is om “instrumenten” op de markt te brengen die zijn aangepast aan een kleine productie op een kleine ruimte (typisch voor appartementen). Bij het zien van onderstaande producten zullen sommigen onder u zeggen dat ze al bestaan; wellicht bestaan gelijkaardige ideeën, maar het belang van onderstaande innovaties ligt in de maximale vereenvoudiging van wat voorheen was voorbehouden aan experts met grotere middelen (financieel, ruimte). Laten we een blik werpen op de producten die we dit jaar op SIAL ontdekten.

Kweek uw eigen champignons

Twee ondernemingen kregen dit jaar een prijs voor hun vernieuwend product: de kweek van champignons. De eerste, ook de “oudste”, is Gumelo dat werd opgericht in januari 2012, en waarvan de producten in sesptember 2012 op de Portugese markt werden gebracht. We wijden er overigens een speciaal artikel aan omwille van het ondernemingsverhaal erachter, een verhaal zoals we het graag hebben,  en simpelweg omdat de drie oprichters een grote indruk op ons nalieten en het verdienen om gekend te zijn.

De andere onderneming is Frans en werk enkele maanden geleden opgericht in de Parijse banlieue. Ze heet Prêt-à-Pousser.

Het principe is eenvoudig (kijk naar de video hieronder): de doos bevat een substraat met daarin myceliums. U opent het pakket, sproeit iedere dag water over het substraat, en al gauw kunt u  oesterzwammen oogsten. Het is een ervaring in zorg, verstrooiend, educatief, maar zonder een echt economische meerwaarde omdat een kilo gekweekte champignons altijd duurder zal zijn dan wat u in de supermarkt betaalt.

Brouw uw eigen bier

Het andere product komt van Brooklyn, New York, waar ruimte buitensporig duur is, zoals iedereen weet. Wij ontmoetten Stephen Valand, oprichter van de Brooklyn BrewShop. Zichtbaar nieuwsgierig van aard ontwikkelde hij  zijn zin voor experimenteren rond voeding, en hij legde ons uit hoe hij samen met zijn vrouw bier begon te maken in hun appartement. Het was onder druk (dit is een gezochte woordspeling) van zijn vrienden, die overtuigd waren het van product maar bang waren voor de complexiteit en van de ruimte die de toestellen innemen, dat het idee van een kit werd geboren.  Het productieproces duurt vier weken en de kit wordt geleverd met alles wat u nodig heeft. Eenmaal de ingrediënten zijn verbruikt, kunt u een aanvullende kit kopen. Er zijn overigens verscheidene “smaken” om te kunnen variëren. Het oorspronkelijke team in Brooklyn is nu een KMO van 12 personen geworden, die exporteert naar 23 landen. De eerste kit kost 50 euro, de bijkomende 23 euro. Een uitstekend idee als kerstcadeau.



Posted in Entrepreneuriat, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *