11 februari 2015 431 woorden, 2 min. gelezen

Mobiele applicaties: welk effect op het online gedrag van de consument?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Zoals iedereen weet heeft de ontwikkeling van de digitale technologie de manier waarop we media “consumeren” volledig verandert. De traditionele media (zoals papieren dagbladen) hebben hun marktaandeel verloren aan inhoud die wordt aangeboden op mobiele apparaten. Het business model van de traditionele […]

Zoals iedereen weet heeft de ontwikkeling van de digitale technologie de manier waarop we media “consumeren” volledig verandert. De traditionele media (zoals papieren dagbladen) hebben hun marktaandeel verloren aan inhoud die wordt aangeboden op mobiele apparaten. Het business model van de traditionele media is overhoopgegooid en de noodzaak om het nieuwsaanbod aan de consument te herzien was nog nooit zo hoog. Diegenen die willen overleven moeten hun model aanpassen.  

Een recente studie in de Journal of Marketing (de bekendste universitaire marketingkrant) belicht het gedrag van de consument die de actualiteit volgt, en de manier waarop dat gedrag wordt beïnvloed door mobiele applicaties. De studie werd uitgevoerd met de mobiele applicatie van Fox News en het gedrag van haar gebruikers als uitgangspunt. In het kort komt de studie erop neer dat er door de mobiele applicatie inderdaad meer internetverkeer is op de betrokken websiteIn plaats van een effect van kannibalisme zien we dus eerder een vicieuze cirkel. 

De methodologie

Jiao Xu en collega’s bestudeerden de introductie van de mobiele toepassing van Fox News in 2010 en en analyseerden of consumenten die de toepassing gebruikten minder of meer gebruik maakten van de inhoud op de website van het kanaal. Om de heterogene resultaten van de analyse te verklaren, zochten de onderzoekers oorzaken in de segmentatie van de proef.

Vanuit methodologisch oogpunt is dit een interessant onderzoek omdat het empirisch is, omdat ze is gebaseerd op reële gegevens die een reële observatie en interpretatie van het consumentengedrag mogelijk maken. Die methodologie staat in fel contrast met de “experimenten” die meestal worden uitgevoerd, namelijk met gepaste proefpersonen (doorgaans studenten) die niet altijd de werkelijkheid weerspiegelen.

Resultaten

Er worden in dit artikel drie hoofdconclusies voorgesteld:

  1. Men ziet een positief effect wat betreft het aantal bezoeken van de applicatie Fox News naar de mobiele website.
  2. Gebruikers van de mobiele applicatie gaan vlugger de websites van Fox News bezoeken en lezen inhoud op de twee kanalen.
  3. De analyse van de segmentatie van bezoekers  brengt een onderscheid naar voren tussen gebruikers die politiek eerder rechts zijn en diegene die meer socialistisch zijn.

Besluit

Deze analyse doet vermoeden dat een mobiele applicatie in plaats van een bedreiging een efficiënt middel voor de media kan zijn om hun internetverkeer te versterken.
Die conclusie wordt nog versterkt door de waarneming dat sommige gebruikers inhoud van de twee kanalen halen. Voor reclamemakers zijn de gevolgen belangrijk. Reclame op twee verschillende kanalen (mobiele website en mobiele applicatie) wordt heel waarschijnlijk meer gezien door hetzelfde segment, wat leidt tot het beter onthouden van de reclameboodschap.

Credits: picture courtesy of Shutterstock


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *