6 april 2016 399 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 12 juli 2023

Marktonderzoek : opgelet met foute interpretaties

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Mijn collega-blogger Bruno Fridlansky heeft op Linkedin een redelijk heftig artikel gepubliceerd na op  Challenges.fr. (Frans) te hebben gelezen over jongeren die van emails afstappen ten gunsten van instant messages. Bruno verweet Challenge.fr een aantrekkelijke titel te hebben verkozen boven […]

Mijn collega-blogger Bruno Fridlansky heeft op Linkedin een redelijk heftig artikel gepubliceerd na op  Challenges.fr. (Frans) te hebben gelezen over jongeren die van emails afstappen ten gunsten van instant messages. Bruno verweet Challenge.fr een aantrekkelijke titel te hebben verkozen boven een echt stevige argumentatie.

Het artikel was wellicht een vertaling van een artikel van Sarah Perez op Techcrunch getiteld «Email sterft uit bij de jongste mobiele gebruikers» (Engels).

Het artikel gaf de resultaten weer van een studie van App Annie over de trends bij mobiele toepassingen (lees hier (in het Engels) het volledige rapport en de methodologie ervan) en besloot dat e-mail inderdaad verdwijnt in het segment van 13 tot 24-jarigen.

Een eenzijdig marktonderzoek

De gebruikte methodologie bij deze studie is eenzijdig omdat ze niet de hele markt weergeeft: ten eerste is ze gebaseerd op alleen maar Amerikaanse gebruikers, ten tweede beperkt ze zich tot de gebruikers van Android. Hoewel het onderzoeksinstituut dit signaleert, geeft het geen enkele informatie over de mogelijke gevolgen ervan voor de interpretatie van de resultaten.

Foute interpretatie van de resultaten

Het ergste moet nog komen. Het Californische instituut App Annie besluit dat het gebruik van instant messages in het segment 13-24 hoger is dan bij andere segmenten (vooral het segment 45+). Journalisten van Techcrunch en Challenge.fr vertaalden dat al vlug als zou de elektronische mail verdwijnen en worden vervangen door mobiele applicaties zoals  WhatsApp en Facebook Messenger.

Die conclusie is naar ons gevoel een foutieve extrapolatie. Er zit een gedragsverklaring achter wat App Annie ontdekte. Het segment 13-24 is grotendeels werkloos of student. Het grootschalige gebruik van e-mail heeft met beroepsactiviteiten te maken, dus wat App Annie ontdekt is alles behalve verrassend. Een kwantitatieve studie uitgevoerd door Adobe weerlegt wat Annie zegt en steunt onze interpretatie. De studie werd uitgevoerd op  een steekproef van kaderleden en bevestigt hun afhankelijkheid van e-mails.

Wat het marktonderzoeksbureau had moeten doen

Had App Annie tot een echt interessante conclusie willen komen, had het een longitudinaal onderzoek moeten uitvoeren. Dan had het kunnen aantonen of e-mailgebruik in de loop der tijd verandert. Een longitudinale studie is een krachtig instrument voor marktonderzoek dat meer zegt over een markt dan eender welk ander instrument. De tijdelijkheid van een studie verdwijnt. Een recent voorbeeld van een longitudinale studie over verregaande sociale veranderingen vindt u op onze website: het gaat de evolutie van radio doorheen de tijd.

Afbeelding : shutterstock

 





Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *