2 maart 2015 516 woorden, 3 min. gelezen

Marktonderzoek: hoe een kwalitatief interview goed voorbereiden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Kwalitatief onderzoek ligt ons nauw aan het hart. Wij vinden dat het zelfs het startpunt van elke marktstudie moet zijn. Zoals we al in eerdere artikelen uitlegden, beperkt marktonderzoek zich niet enkel tot een enquête. De markt bestuderen is veel meer dan dat (ga […]

Kwalitatief onderzoek ligt ons nauw aan het hart. Wij vinden dat het zelfs het startpunt van elke marktstudie moet zijn. Zoals we al in eerdere artikelen uitlegden, beperkt marktonderzoek zich niet enkel tot een enquête. De markt bestuderen is veel meer dan dat (ga naar onze website voor een overzicht van instrumenten en technieken voor marktonderzoek).

Vandaag willen we het hebben over wat we als de alleerste stap van marktonderzoek beschouwen: het onderhoud.

Het onderhoud (of interview) is maar een van de vele instrumenten voor kwalitatief onderzoek waarover een projectleider beschikt om zijn klanten en hun verwachtingen en behoeften te bestuderen. U kunt ook een groepsgesprek (focusgroep) organiseren, participerende observaties of niet-participerende observaties toepassen. Het aantal mogelijkheden is groot (als u hierover meer wilt weten, raden we u lectuur van het boek van D. Silverman, ons idool aan).

Maar welke methode u ook gebruik, u moet ze correct uitvoeren. Laat u niet vangen. Doe niet zoals de meeste ondernemers en projectleiders die wij tegenkomen. Wees niet tevreden met enkele vragen die u in uw overtuiging bevestigen. Neem de tijd om notities te nemen, te analyseren en denk niet dat 3 à 5 vragen voldoende zijn. Bereid u gepast voor en de beloning zal des te groter zijn.

STAP 1: definieer uw onderwerpen

Alvorens u start, moet u (schriftelijk) de onderwerpen bepalen die u wilt aanpakken; twee of drie maximum. Neem er niet te veel, dat werkt niet.

Als u uw onderwerpen hebt bepaald, moet u ze classificeren.

STAP 2 : classificeer uw onderwerpen

Nadat u uw onderwerpen heeft bepaald, moet u ze classificeren. Gebruik de trechtermethode en begin met het meest algemene onderwerp vooraleer naar de meer specifieke thema’s te gaan. Zo verkleint u de discussieruimte en verfijnt u uw onderzoeksveld. Het klassement geeft uw interview een zekere vloeiendheid. Hoe vloeiender uw interview, hoe natuurlijker het verloopt en hoe meer inlichtingen u verkrijgt.

STAP 3 : definieer uw vragen

U moet voor elk onderwerp een reeks vragen ter beschikking hebben om de verschillende aspecten te behandelen. Houd dit in uw achterhoofd: het is onmogelijk om een onderwerp te behandelen (vooral een complex onderwerp) met één enkele vraag. In het algemeen moet u (ten minste) drie vragen hebben. Uw respondent wordt moe, zal minder spreken en u moet dus meerdere vragen hebben om hem te laten heropleven, om heel het thema te kunnen bespreken. Ook hier kunt u de trechtertechniek toepassen. Begin met een algemene open vraag, verklein dan het onderzoeksgebied met een halfopen vraag en eindig met een gesloten vraag.

Besluit

Dit is de regel die u in het hoofd moet houden bij uw volgende kwalitatieve onderzoek. 3×3 = 9. U moet niet meer dan drie onderwerpen of thema’s behandelen, elk met drie vragen. Uiteindelijk moeten 9 vragen voldoende zijn om het interview uit te voeren. De kunst bestaat erin dat u uw gesprek met de respondent op hoog niveau houdt, dat u zich ervan verzekert dat hij grondig genoeg nadenkt en dat u op zijn antwoorden reageert om nog dieper te graven. En daarvoor bestaat helaas geen geheim: u moet blijven oefenen.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *