4 december 2017 546 woorden, 3 min. gelezen

Marktonderzoek: betaalmethoden in Europa

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Mijn schoonmoeder is een Italiaanse. Ze betaalt nauwelijks twee keer per jaar met haar creditcard. Toen ik enkele weken geleden naar de Universiteit van Mainz reisde, ontmoette ik een 64-jarige taxichauffeur van Turkse afkomst, die trots was geen creditcard te […]

Mijn schoonmoeder is een Italiaanse. Ze betaalt nauwelijks twee keer per jaar met haar creditcard. Toen ik enkele weken geleden naar de Universiteit van Mainz reisde, ontmoette ik een 64-jarige taxichauffeur van Turkse afkomst, die trots was geen creditcard te hebben. Ik ben altijd al verbaasd geweest over hoe culturele aspecten van invloed kunnen zijn op de betaalmethoden per land. Ik had het gevoel dat hoe verder we naar het zuiden gingen, hoe meer mensen contant betaalden. Een marktstudie (Engels) van de Europese Centrale Bank brengt deze verschillen aan het licht en kwantificeert met precisie de verschillende gedragingen per land, maar ook per sociaal-demografisch segment en opleidingsniveau.

In het artikel van vandaag presenteren we enkele resultaten van dit marktonderzoek.

Significante verschillen tussen de landen van de Europese Unie

Ik heb altijd de indruk gehad dat mensen in Zuid-Europese landen een meer viscerale relatie met contant geld hebben dan de mensen uit noordelijke landen. Over het geheel genomen zegt de marktstudie van de Europese bank hetzelfde. Maar het brengt zeer interessante nuances aan.

Uit het rapport:

” Italië, Spanje en Griekenland zijn de landen waar consumenten het hoogste aantal contante betalingen per dag verrichten, met 1,7 transacties per dag, of bijna 12 per week. Anderzijds betaalden consumenten in Nederland, Luxemburg, Finland en Estland het hoogste aantal kaartbetalingen per persoon per dag, met respectievelijk 0,8, 0,6 en 0,5 betalingen per dag. Dit komt overeen met respectievelijk 5,3, 4,1 en 3,8 betalingen per week.”

Eerlijk gezegd had ik me nooit kunnen voorstellen dat Nederland een pionier was in kaartbetalingen.

Als we de verschillen tussen de drie Baltische landen, Letland, Litouwen en Estland, nader bekijken, zijn ook die het de moeite waard om nader te belichten. Estland is goed op weg met de digitalisering van de betalingen, maar Letland en Litouwen tonen cijfers die kenmerkend zijn voor zuidelijke landen als Spanje, Griekenland en Italië.

Ik ben ook verbaasd over de weerstand van Duitsers tegen kaartbetalingen (wat tot uiting komt in het aandeel van 80% contante transacties tegenover slechts 45% in Nederland en minder dan 65% in België en Luxemburg). Kaartbetalingen waren al uitzonderlijk toen ik bijna 20 jaar geleden in Duitsland woonde. Het lijkt erop dat deze gewoonte moeilijk te bestrijden is en dat Duitsland niet naar de digitalisering van betalingen is overgegaan.

Sociaal-demografische verschillen

Behalve de specifieke verschillen eigen aan het land zien we ook verschillen in de sociaal-demografische segmenten.

Uit het rapport:

“Uit de enquêteresultaten blijkt dat consumentenkenmerken, zoals geslacht, leeftijd en opleiding, van invloed lijken te zijn op de keuze voor een bepaald betaalinstrument.”

Dit zijn ruwweg de drie belangrijkste conclusies:

  1. Mannen betalen meer per kaart (maar het verschil is eerder gering)
  2. Hoe ouder u bent, hoe minder u per kaart betaalt
  3. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat u per kaart betaalt in plaats van met contant geld.

 Er zijn natuurlijk kleine verschillen, zoals in de leeftijdsgroep 18-24 jaar met het laagste aantal kaartbetalingen. Dat is niet bijzonder, want de meeste 18-24 jarigen studeren nog altijd en hebben minder kans over een kaart te beschikken dan de rest van de beroepsbevolking.

Wat het aanvaarden van het principe van kaartbetalingen betreft, bedraagt het Europese gemiddelde 72 procent. Alle landen die onder dit gemiddelde liggen zijn zuidelijke landen (Portugal, Spanje, Italië, Italië, Malta, Griekenland en Spanje), met uitzondering van Slowakije en… Duitsland. Dit verklaart dat.

 

Foto: shutterstock

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *