27 november 2017 794 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 10 november 2023

Marktonderzoek: 190.000 mensen bevraagd over hun geconnecteerde toekomst

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Mozilla Foundation heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een wereldwijd marktonderzoek (Engels) naar de digitalisering van het dagelijks leven. De enquête kreeg de titel “Hoe verbonden bent u? “en verzamelde antwoorden van bijna elk land ter wereld, bijna 190.000 […]

De Mozilla Foundation heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van een wereldwijd marktonderzoek (Engels) naar de digitalisering van het dagelijks leven. De enquête kreeg de titel “Hoe verbonden bent u? “en verzamelde antwoorden van bijna elk land ter wereld, bijna 190.000 om precies te zijn. In het artikel van vandaag koos ik ervoor mij te concentreren op een aantal specifieke aspecten van dit onderzoek dat voortbouwt op de artikelen die ik de afgelopen weken heb gepubliceerd over GDPR, algoritmisch beheer en andere privacykwesties.

Neem contact met ons op om uw enquêtes uit te voeren

De verwachtingen van gebruikers over hun toekomstige verbonden leven: niet allemaal rozengeur en maneschijn

Het is duidelijk dat we meer dan ooit verbonden zijn: smartphones en aangesloten apparaten hebben ons leven veranderd. Hoe reageren mensen op deze toenemende digitalisering van hun leven? Dat was een vraag die terecht gesteld moest worden in het kader van een marktonderzoek. De resultaten van het Mozilla-onderzoek tonen duidelijk grote verschillen tussen de landen aan.

In de onderstaande grafieken worden slechts de tien meest vertegenwoordigde landen zonder de antwoorden weergegeven (Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Mexico, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten). Voor elke grafiek heb ik enkele specifieke resultaten belicht en de corresponderende landen aangegeven.

Wat verwachten we van de toekomst? Zal technologie een positieve invloed hebben op ons leven?

Het lijkt erop dat Brazilianen en Indianen het meest enthousiast zijn bij het lezen van deze vragen. Voor hen is digitalisering waarschijnlijk een hefboom en hoop op een beter leven. Maar voor de meer geïndustrialiseerde en oude wereldlanden (zoals Duitsland en Frankrijk) bijvoorbeeld brengt digitalisering zijn aandeel aan angsten met zich mee.

Als ik er nader naar kijk, krijg ik de indruk dat de respondenten over het algemeen wat zorgen hebben en dat slechts een minderheid 100% enthousiast is.

Wat te vrezen van een meer verbonden toekomst?

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grootste vrees van de respondenten gaat over hun privacy. De Italianen lijken dit laatste echter minder te vrezen dan het verlies van contact met hun naasten.  (zie de score van Italië op het antwoord “we zullen het contact met elkaar verliezen”).

In het algemeen maken de gebruikers zich zorgen over hun digitale toekomst en slechts een kleine minderheid (10%) is volledig sereen.

Maar zijn er bij de huidige digitale praktijk niet al meerdere inbreuken op onze privésfeer? Ik denk dat de meeste mensen zich gewoonweg niet bewust zijn van de hoeveelheid gegevens die wordt verspreid bij elk gebruik van een smartphone of aangesloten apparaat, noch van de hoeveelheid gegevens die al in handen is van de bedrijven achter de apparaten en software die ze gebruiken.

Voortbouwend op de vorige vraag, waarin de angst voor verlies van privacy wordt benadrukt, richt vraag 6 zich op de verantwoordelijkheid voor privacy. Frankrijk en Italië zijn de twee landen met de hoogste verwachtingen van regeringen.

Het is interessant om op te merken dat de twee meest voorkomende antwoorden (tussen 30% en 40% elk) aangeven dat privacy in de eerste plaats wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de bedrijven (antwoord 1) en van de gebruikers zelf (antwoord 2). Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amerikaanse gebruikers, die individualistischer zijn (zie Hofstede en Hofstede), de gebruikers zijn die privacy voor het grootste deel beschouwen als een persoonlijke verantwoordelijkheid (circa 42%).

Conclusie

De resultaten van het marktonderzoek van de Mozilla Foundation naar onze “geconnecteerde toekomst” laten zien dat de meeste respondenten verdeeld blijven over de kansen die een nog meer verbonden wereld biedt.

Dit komt tot uiting in hun bezorgdheid over privacy, een zorg die volgens de meeste mensen door aangesloten fabrikanten van objecten of gebruikers zelf moet worden weggenomen.

Het is geruststellend om op te merken dat zoveel respondenten hun privacy serieus nemen en daarvoor de verantwoordelijkheid willen nemen. Maar ik vraag me af of dat op zijn best geen ijdele hoop is, in het ergste geval een utopie. We hebben al alles wat we nodig hebben om onze privacy te beschermen, maar toch doen weinigen het. De mens is zwak, zullen sommigen zeggen. Dat is waarschijnlijk waar. We geven vlug toe om gemakkelijk toegang te krijgen tot de inhoud die ons interesseert. Maar we moeten toegeven dat de meeste gebruikers niet begrijpen waar het om gaat en zich niet bewust zijn van de hoeveelheid digitale sporen die ze achterlaten bij het gebruik van de GAFA-diensten (onder andere). Bovendien moet worden toegegeven dat de meeste ondernemingen hun gebruikers niet graag bewust willen maken van de praktijken bij het verzamelen van gegevens. Dan zouden ze zichzelf in de voet schieten.

Wat is de oplossing? Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing zal afhangen van het opleiden en bevorderen van kritisch redeneren. Tot slot nodig ik u uit om deze stelling, die ik in een ander artikel heb ontwikkeld, te lezen.

Afbeelding: shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *