19 januari 2015 801 woorden, 4 min. gelezen

Innovatie en Design Thinking: 3 tips die tot ongelooflijke ideeën leiden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
U weet dat ik een grote fan van Design Thinking ben. Ik heb al talrijke sessies gedaan en de resultaten overstijgen ruimschoots wat men van de traditionele brainstorming, dus één zonder methode, kan verwachten. Zoals u weet is Design Thinking […]

U weet dat ik een grote fan van Design Thinking ben. Ik heb al talrijke sessies gedaan en de resultaten overstijgen ruimschoots wat men van de traditionele brainstorming, dus één zonder methode, kan verwachten.

Zoals u weet is Design Thinking een echte methodologie die creativiteit kanaliseert en de weg opent naar vernieuwende ideeën. Het doel van dit artikel is zeker niet om de hele methode in detail uit te leggen (er zijn uitstekende boeken en heel goede vormingen daarover, met name die van de ‘ESADE’), maar om vooral één cruciaal probleem te bekijken: de conceptfase, of hoe ideeën te vormen. 

De conceptfase, aan het begin van het innovatieproces, heeft als doel zoveel mogelijk ideeën te genereren, alvorens ze te filteren, te verbeteren en uiteindelijk tot reële en tastbare businessopportuniteiten om te vormen.

Na al die sessies wil ik graag drie principes met u delen, drie tips die u de beste kansen geven om succes te hebben met uw sessie in Design Thinking.  

 Kies de juiste deelnemers

Het eerste geheim is een goede groep samen te stellen. Eigenlijk is goed niet goed genoeg. U heeft een uitzonderlijke groep nodig.

Een uitzonderlijke groep hangt niet enkel af van de intrinsieke kwaliteiten van de deelnemers zelf, maar vooreerst ook van een juist aantal. Het is aan u om de goede combinatie te vinden voor een optimale dynamiek.

Wat het aantal deelnemers betreft, lijkt 4 me te weinig en 15 wat veel. Er als er maar één moderator is, vind ik 9 deelnemers het perfecte aantal voor een sessie van Design Thinking. U moet negen deelnemers zoeken om drie groepen van drie te kunnen vormen. Drie per groep is ideaal omdat de dynamiek veel beter is dan bij een groep van twee personen. Vier vind ik te veel omdat het kan zijn dat er een deelnemer is de overhand neemt en de vierde deelnemer ‘isoleert’. 

Het profiel van de deelnemers is ook belangrijk. Als u een sessie van Design Thinking doet in het kader van een ondernemingsproject, zorg er dan zeker voor dat u niet meer dan drie deelnemers uit de onderneming heeft (één in elke groep) en kies zes deelnemers die totaal niets van het project afweten. Onafhankelijke meningen en onpartijdige ideeën zijn essentieel. De deelnemers moeten begrijpen dat ze niet enkel het recht, maar ook de plicht hebben om hun gekste ideeën te uiten en dat alles mogelijk is. Stel geen enkele limiet.  

 Neem de tijd

Zorg voor voldoende tijd om de sessie uit te voeren. Twee dagen is een minimum om tastbare resultaten te bereiken. Als u denkt geweldige ideeën tijdens de twee eerste uur te kunnen geven, bent u fout.  

De eerste twee uur probeert de groep enkel haar dynamiek te zoeken (misschien vindt ze die); de deelnemers moeten elkaar leren kennen en wederzijds vertrouwen opbouwen. Dat heeft tijd nodig. Ik nam onlangs een conceptsessie aan van 4 uur (ondanks mijn terughoudendheid, zoals ik in een vorig artikel uitlegde) en de goede ideeën kwamen er pas tijdens de laatste 2 uur. Helaas moesten we de dynamiek na vier uur in zekere zin ‘doden’, ook al ben ik ervan overtuigd dat we nog veel betere ideeën zouden hebben gehad als we hadden kunnen doorgaan. 

Ik vind dat er voor een succesvolle conceptfase 6-8 uur nodig zijn (zonder te vergeten pauze te nemen…). 

 Bereid de sessies goed voor

Vorige week had ik een overleg met een ander team, dat als project heeft een nieuwe suikerarme drank te lanceren. 

Ik was niet helemaal tevreden over hun huidige verpakking en daagde ze uit een nieuwe verpakking te vinden die meer waarde uitstraalt en aantrekkelijker en gedifferentieerder is. Ik vroeg hen een klein voorbereidend marktonderzoek te doen en elk met een selectie van ten minste tien verpakkingen te kopen, waarvan zij vonden dat ze innovatief waren. Ze voerden de oefening voortreffelijk uit en we hadden een vijftigtal voorbeelden waarover we konden praten. Dat hielp hun geest te openen en leverde ons na slechts twee uur werken een concreet idee op.  

 Besluit

Om samen te vatten, geef ik u nogmaals mijn recept voor een geslaagde conceptfase tijdens uw volgende sessie in Design Thinking: 3 groepen van 3 personen, afkomstig uit verschillende lagen, de vrijheid om de gekste ideeën te uiten, en de sessie voorbereiden. Door die principes te volgen, heeft u het meeste kans op succes.  

Als u meer wilt weten over Design Thinking of u zoekt hulp om uw volgende blockbuster te innoveren en te lanceren,  twijfel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd klaar om u te helpen! 

Afbeelding: Raissa via Flickr



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *