7 mei 2015 548 woorden, 3 min. gelezen

Hoe een geografische kaart u kan helpen bij uw marktstudie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Bij een geografische kaart denkt u wellicht aan een kaart met daarop de grenzen van een of meerdere landen. Er bestaan echter tal van andere soorten kaarten die veel interessanter zijn en die een grote hulp kunnen zijn bij uw […]

Bij een geografische kaart denkt u wellicht aan een kaart met daarop de grenzen van een of meerdere landen. Er bestaan echter tal van andere soorten kaarten die veel interessanter zijn en die een grote hulp kunnen zijn bij uw marktonderzoek en uw businessplan.

De geograaf Jacques Levy publiceerde onlangs een boek met 30 kaarten  die de manier waarop u de wereld bekijkt zullen veranderen. Het zijn verbazingwekkende kaarten met socio-economische en geografische eigenschappen, gecreëerd door Luc Guillemot, professor aan de ‘École Polytechnique Fédérale’ van Lausanne (EPFL).

Guillemot werkte al samen met J. Levy voor andere projecten tijdens de Franse presidentsverkiezingen. Hij maakte ook een kaart tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2012 met de correlatie tussen stemmen en bevolkingsdichtheid. Levy en Guillemot geven meer uitleg:

De klassieke kaartweergave van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan misleidend zijn. Bij het indelen van de ruimte op niveau van de staten geeft ze een territoriale indeling tussen 26 staten (en het District of Columbia) voor Barack Obama en 24 voor Mitt Romney. Als we dat bekijken op niveau van ‘counties’ (waarvan er meer dan 3000 in de Verenigde Staten zijn, met gemiddeld ongeveer 100.000 inwoners per county) verschijnen er andere ruimtelijke configuraties. Als men bovendien, zoals op klassieke kaarten, niet de oppervlakte maar de inwoners weergeeft, krijgt men een realistischer beeld van het Amerikaanse grondgebied. Dat is wat u op de kaart hieronder ziet. U merkt dat Obama zijn geografie van 2008 bevestigt: een meerderheid op basis van netwerken tegenover een grote republikeinse minderheid op basis van territoria.

Tijdens de Franse presidentsverkiezingen in 2012 werden gelijkaardige kaarten gemaakt, waarmee dezelfde correlaties konden worden gemaakt voor de eindstrijd tussen Hollande en Sarkozy.

Als u nog niet weet wat u met dit soort kaarten kunt doen, kijk even naar de kaart hierboven die de gemiddelde inkomens in Frankrijk weergeeft. U merkt dat zo’n kaart zeer handig kan bij het kiezen van een locatie voor een winkel, bij de ontwikkeling van uw marketingstrategie, enz. Deze kaart geeft heel intuïtief weer welke de meest interessante zones zijn voor uw project.

In het boek van Levy vindt u andere inspirerende voorbeelden en ziet u hoe de territoriale indeling van eeuwen geleden een foute visie geeft op de realiteit. Levy stelt overigens voor om die territoriale indeling te herbekijken om de huidige problemen op een positieve manier op te lossen.

Tips voor uw marktstudie en uw businessplan 

De klassieke geografische kaart, erfenis van zeevaarders die onbekende werelden ontdekten, bestaan al eeuwen en lijken op allemaal elkaar. Door er nieuwe gegevens aan toe te voegen, maakt Jacques Levy het mogelijk om een heel andere kijk te hebben op de plaatsen waar we wonen. Dat nieuwe perspectief is interessant voor bedrijven, enerzijds omdat ze zo weten welke zones interessant (of niet interessant) zijn, anderzijds omdat ze kunnen nagaan welke factoren van belang zijn voor hun marketingstrategie (zoals het gemiddelde inkomen per persoon).

Als u uw businessplan opstelt en/of uw marktstudie uitvoert, denk eraan deze kaarten te gebruiken om uw gegevens te vergelijken en uw strategie aan te passen. De kaarten kunnen u een essentiële nieuwe kijk geven. Ze zijn bovendien een betrouwbare bron van informatie en moeten als dusdanig beschouwd worden door banken op het moment dat zij beslissen om al dan niet met u in zee te gaan.



Posted in Onderzoek, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *