10 augustus 2015 580 woorden, 3 min. gelezen

Hoe de generaties Y en Z weer interesseren voor traditionele media

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De traditionele media hebben een enorm probleem om de generaties Y en Z te bereiken, die alle twee speciale consumptiegewoonten betreffende media hebben. Een initiatief dat zopas werd gelanceerd door Egmont, een Engels persagentschap dat zich op het segment van […]

De traditionele media hebben een enorm probleem om de generaties Y en Z te bereiken, die alle twee speciale consumptiegewoonten betreffende media hebben. Een initiatief dat zopas werd gelanceerd door Egmont, een Engels persagentschap dat zich op het segment van kinderen richt,  probeer een oplossing te bieden voor dit complexe probleem.

Een nieuw formaat van tijdschrift

Egmont lanceerde een nieuw tijdschrift met als naam Oh My Vlog!, dat gewijd is aan beroemde YouTubers. U kent ze allemaal. Ze trekken miljoenen kijkers aan op hun YouTube-kanalen. In de Franstalige wereld gaat het om beroemdheden als Rémy Gaillard (een pionier), Norman of Cyprien om er maar enkele te noemen. In tegenstelling tot de traditionele « sterren » zijn deze YouTubers uit de anonimiteit getreden door het effect van viraliteit. Voor een deel is dat te danken aan hun talent, voor een ander aan hun bekwaamheid om zich te kunnen onderscheiden in de toon en bewerking van de video en aan hun handigheid om sociale media te gebruiken. Het initiatief van Egmont is interessant omdat het probeert een formaat (YouTube video’s) uit te breiden naar oudere en naar wellicht het meest bedreigde van alle media: de papieren krant. Eerder werden al gelijkaardige, maar minder vernieuwende, uitbreidingen gelanceerd om de diensten van YouTube-sterren in klassieke Tv-shows te krijgen. Het probleem is dat de jongere generatie minder en minder interesse heeft in klassieke tv.

De uitdaging voor de media: winstgevende niches te vinden

Nieuwe niches vinden om jongeren aan te trekken is een uitdaging voor de traditionele media. Dat wordt zelfs een kwestie van overleven voor papieren media. Het te gelde maken van digitale inhoud mislukte voor de meeste onder hen (omdat er geen echte marketingstrategie werd ontwikkeld, behalve het verkopen van dezelfde inhoud op twee verschillende kanalen, wat not done is in de wereld van de media). Om een catastrofe te vermijden moeten er dus winstgevende segmenten worden gevonden. Maar zelfs al is uw boodschap heel segmenterend, dan blijft de uitdaging groot, zoals werd aangetoond door het recente faillissement van het gay magazine Têtu.

Jongeren verkiezen democratische media

Om dieper hierop in te gaan, deze «trend» om nieuwe formaten rond YouTube-sterren te ontwikkelen, bewijst het onvermogen van traditionele media om de generaties Y en Z te begrijpen. De recepten uit het verleden werken niet meer. De sterren die geforceerd op tv worden gemaakt om met dezelfde boodschap een publiek aandachtig te houden, zijn aan het einde van hun Latijn. De revolutie van de sociale media heeft de missie van de traditionele media moeilijker gemaakt, temeer nog omdat reclame-inkomsten verschuiven van de klassieke tv naar de sociale media. In 2014 zijn de reclame-uitgaven van tv met 4% gedaald. Met minder inkomsten moest de tv zich openstellen voor nieuwe talenten en die laten opkomen. Dat begon onder meer met uitzendingen zoals The Voice, XYZ Got Talent, … en een hele reeks uitzendingen over koken (MasterChef, …), waardoor tv haar rol van sociale promotor en katalysator van de “Amerikaanse droom” kon spelen en glorie bereikbaar kon maken op basis van ieders verdiensten. In zekere zin kan men zeggen dat de televisie het proces van opkomende talenten heeft “geïndustrialiseerd”. Maar dat proces blijft verdacht en mist soms geloofwaardigheid door het uitkomen van afspraakjes achter de coulissen. De onmin van de generaties Y en Z kon hen dus enkel maar duwen in de richting van meer “democratische” en minder partijdige formaten, waar de dictatuur van het hoogste aantal ieder zijn kans geeft.

Photo: Shutterstock


Posted in Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *