16 januari 2017 282 woorden, 2 min. gelezen

Hoe de Amerikaanse verkiezingen filterbubbels in het daglicht plaatsten

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het volstaat op Google te zoeken naar “filterbubbels“, “informatieluchtbel” of de Engelse tegenhanger “Filter bubble” om een indrukwekkende hoeveelheid resultaten te krijgen. Dat is erg verrassend voor een dergelijke cryptische en redelijk recente term. Maar het is wel zo dat […]

Het volstaat op Google te zoeken naar “filterbubbels“, “informatieluchtbel” of de Engelse tegenhanger “Filter bubble” om een indrukwekkende hoeveelheid resultaten te krijgen. Dat is erg verrassend voor een dergelijke cryptische en redelijk recente term. Maar het is wel zo dat de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen dit fenomeen, dat in 2011 door Eli Pariser werd voorspeld, in de kijker hebben geplaatst. Vandaag gaat het debat over het feitelijke bestaan ervan. Het is overigens interessant om zien dat terwijl wetenschappers het fenomeen in vraag stellen, de media het volledig aangrijpen om de omwenteling in de Amerikaanse verkiezingen te verklaren. De feiten zijn er. Net na de verkiezingen op 8 november 2016 is de interesse voor « filter bubble » verviervoudigd (zie grafiek hieronder).

Interessant is dat er een tweede golf is op 25 november 2016, meteen het hoogste punt van de observatieperiode. Ik kon deze stijging niet verbinden met een bepaalde gebeurtenis, maar na de zoekresultaten op Google chronologisch te hebben bekeken, zag ik rond die datum wel een aantal publicaties over filterbubbels. Wat de plotselinge stijging van surfers veroorzaakte, is voor mij niet duidelijk; op 25 november vond ik maar één artikel op een populaire website (wired.com (Engels)). Nog interessanter, de grootte van de stijging op 25 november is dezelfde als die werd bereikt na de publicatie van het boek van Eli Pariser in 2011.

Wat blijkt uit deze trendevolutie over 12 jaar is dat het boek van Pariser een duurzame invloed heeft op het fenomeen van « filterbubbels ». Zonder cijfergegevens te gaan analyseren, kunnen we alleszins raden dat de verhoogde interesse na het boek van Pariser ongeveer verdubbeld is. Wedden dat de Amerikaanse verkiezingen (en die in 2017 in Frankrijk en Duitsland) het debat opnieuw zullen openen.



Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *