18 februari 2015 539 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 3 juli 2023

Foto’s in 3D geprint: de concurrentie komt eraan

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Printen in 3D wordt almaar populairder. Er verschijnen iedere dag nieuwe toepassingen en vorige week zagen we zelfs een 3D-printer die zelf in 3D was geprint (de kip en het ei). Eén ding is zeker. Met elke dag die voorbijgaat, […]

Printen in 3D wordt almaar populairder. Er verschijnen iedere dag nieuwe toepassingen en vorige week zagen we zelfs een 3D-printer die zelf in 3D was geprint (de kip en het ei). Eén ding is zeker. Met elke dag die voorbijgaat, lijkt het geprinte voorwerp meer en meer op het origineel. Ooit zal de kopie niet meer van het origineel te onderscheiden zijn, zoals in het avontuur van Kuifje waar Rastapopoulos zo fel de machine begeerde die professor Zonnebloem had uitgevonden en waarmee voorwerpen gekopieerd konden worden (kent u het album nog?).

Misschien herinnert u zich nog dit artikel uit 2014 over een start-up in 3D-printing in Berlijn: Twinkind. We waren verbaasd door hun technologie waarmee ze een 3D-figuurtje, een ultra-realistische kopie van uzelf, konden printen. Het resultaat was verbluffend. Ondanks talrijke andere Europese voorbeelden van 3D-prints van personen, was het resultaat van Twinkind tot dusver ongeëvenaard…tot we een concurrent in Parijs ontdekten.

Twinkind maakt concurrenten

De technologie van Twinkind is gebaseerd op meerdere gelijktijdige gezichtspunten. Er worden in enkele milliseconden vanuit verschillende hoeken tientallen foto’s van u genomen om vervolgens een 3D-model van uw lichaam te maken. Toen we Timo Schaedel, oprichter van Twinkind, interviewden, legde hij ons uit dat zijn technologie toen superieur aan  alle andere was, met name beter dan de 3D-scanners. Het probleem met 3D-scanners was inderdaad dat het te printen model gedurende enkele seconden (zelfs minuten) onbeweeglijk moest blijven terwijl de scanner errond ging om de vorm te kopiëren. Als het al moeilijk is voor een volwassene om stil te blijven staan, beeldt u zich eens in wat het moet zijn voor een kind of een huisdier. De redenering van Timo was dus juist en de voordelen van de technologie waren evident.

Dankzij onze andere website BestPopUpStores.com ontdekten we in Frankrijk een ander bedrijf, dat hetzelfde product aanbiedt: Moimee. Wij bezochten vorige maand hun pop-up store in Parijs en het minste wat je kan zeggen is dat het resultaat ongeveer hetzelfde is als dat van Twinkind.

Ontwikkelingsstrategie

Vanuit strategisch oogpunt gaat het om een interessante zaak, een klassieke innovatie met een technologische component, gelijkaardig aan die wordt besproken door Christensen in zijn boek «Het dilemma van de vernieuwer». We hebben een vernieuwer (Twinkind) die een inovatief proces en product aanbiedt.  Nu heeft hij een concurrent (Moimee). Toch zijn de prijsaspecten, zoals Christensen in zijn best-seller beschrijft, wat afwezig als we de markt bekijken. De prijzen zijn inderdaad zowat gelijk bij beide bedrijven (230 € voor een model 1/12 bij Moimee, 219 € bij Twinkind). We zitten dus nog niet in de klassieke situatie van Christiansen waar de marktprijs wordt “gebroken” door een nieuwe revolutionaire technologie. Er is namelijk een groot probleem dat moet worden opgelost voor wie de markt wil veroveren: schaaleconomie ontwikkelen. De technologie bestaat, ze is digitaal, maar er blijft een “fysiek” deel dat niet digitaal is: het nemen van foto’s. Dat is het grootste obstakel voor een bovenlokale ontwikkeling. We zijn er wel van overtuigd dat het gaat om een markt van het type “The winner takes it all”. Het bedrijf dat een oplossing vindt voor het nemen van de foto’s is degene die de hele markt in handen krijgt.



Posted in Innovation, Marketing.

1 reactie

  1. Benieuwd wanneer dit gaat doorbreken bij het grote publiek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *