29 maart 2017 476 woorden, 2 min. gelezen

Facebook-emoticons zijn een geducht wapen : lees hier waarom

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat is de waarde van een “Like” ? Waarmee komt een “Like” echt overeen in de geest van degene die ze uit? Het mechanisme van de «Like» is een belangrijke uitvinding, dat valt niet te ontkennen. Het is een eenvoudige, maar […]

Wat is de waarde van een “Like” ? Waarmee komt een “Like” echt overeen in de geest van degene die ze uit? Het mechanisme van de «Like» is een belangrijke uitvinding, dat valt niet te ontkennen. Het is een eenvoudige, maar alleszeggende, manier voor consumenten om hun (des)interesse te tonen via expliciete feedback (Frans). We kunnen de Like zien als en eenvoudige, binaire versie van de schaal op 5 punten, die al sinds de jaren ’90 wordt gebruikt en tot het ontstaan van de eerste aanbevelingsalgoritmes (Frans) heeft geleid (Group Lens, Movie Lens).

Het principe van de «duim omhoog/omlaag» is dan wel zeer eenvoudig in te voeren, maar vertoont toch ernstige tekortkomingen. Wat is immers de echte betekenis van een « duim omlaag »? Neem YouTube bijvoorbeeld: wil het zeggen dat u niet van een video houdt, of van de inhoud of van de personen die erin figureren? Dat blijft allemaal zeer vaag. Neem bijvoorbeeld een video van een toespraak van Donald Trump, u aanbevolen op YouTube. U zult merken dat dergelijke video’s veel tegengestelde stemmen oplevert. De mensen stemmen massaal erop. Maar waarom? Waar staan die stemmen voor? Dat de gebruiker de aanbeveling goed vonden? Dat ze akkoord gaan met de inhoud van de video? Dat ze voorstander zijn van Donald Trump? Er zijn tal van verklaringen mogelijk.

Om die reden mogen we zeggen dat de invoering van emoticons op Facebook een kleine revolutie heeft ontketend, omdat ze een meer precieze weergave is van de emotie van de gebruiker. In een publiekelijke verklaring voor het eerst uitgebracht op Mashable (Engels), zei een woordvoerder van Facebook 1 jaar na de invoering:

“In de loop van het voorbije jaar hebben we gemerkt dat als mensen [via een emoticon] reageren op een post, dit een sterker signaal is om meer gelijkaardige posts te willen zien dan als ze de « betroffen publicatie » enkel zouden hebben « geliket ».

Natuurlijk wordt dit sterke signaal gebruikt om het algoritme te voeden dat u al dan niet in uw Newsfeed zult zien (de meeste mensen zijn overigens niet op de hoogte van het bestaan van dat algoritme, zo blijkt uit een studie). Het is daarbij interessant op te merken dat meer dan de helft van de gedeelde reacties op Facebook de “Likes” zijn (Engels), wat aantoont in welke mate die te veel gebruikt worden.

 

Conclusie

Het succes van de emoticons op Facebook moet de ontwerpers van algoritmes doen nadenken over de waarde van expliciete feedback. Hoewel ik een groot voorstander ben van expliciete feedback, besef ook ik dat dergelijke mechanismes zorgvuldig gekozen moeten worden om partijdigheid en interpretatiefouten te vermijden. Als er twijfel bestaat over de manier waarop gebruikers het systeem van feedback gebruiken, stel ik liever voor om gewoon niets te doen in plaats van foute gegevens te krijgen.

 



Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *