5 mei 2014 622 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 12 juli 2023

De Fabshop: 3D-printing in een popup-store in BHV (Parijs)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dit is een  popup-store die echt de moeite waard is om te bezoeken. Ze is opmerkelijk en de technofielen onder jullie zullen ervan houden. Als u het nog niet deed, lees ook ons artikel over Twinkind, een ongelooflijke startup in Berlijn […]

Dit is een  popup-store die echt de moeite waard is om te bezoeken. Ze is opmerkelijk en de technofielen onder jullie zullen ervan houden. Als u het nog niet deed, lees ook ons artikel over Twinkind, een ongelooflijke startup in Berlijn die 3D-afbeeldingen creëert die als twee druppels water op u gelijken.

De Fabshop is een Franse startup waarvan 3D-printing de core business is, en die in Frankrijk  de officiële verkoper is van Makerbot (3D-printers voor de grote massa). In samenwerking met BHV (de bekende “Bazar de l’Hôtel de Ville”) in Parijs hebben ze op de vijfde verdieping van de winkel in de Marais een grote tijdelijke ruimte geopend van 3 april tot 9 mei 2014, die is gewijd aan de 3D-printingtechnologie. Het doel is de B2C-markt te openen via het aantrekken van liefhebbers van technologie door hen te begeleiden bij de verschillende fabricatiestappen van hun eigen 3D-objecten, kortweg om deze nog al te onbekende technologie te demystifiëren.

De Fabshop heeft een klein twintigtal Makerbot-toestellen geïnstalleerd (3D-printers, 3D-scanners) en workshops georganiseerd om de basis (en zelfs een beetje meer) aan te leren. Een volledige lijst van de workshops is hier verkrijgbaar. Er wordt eveneens een serie 3D-kunstwerken tentoongesteld die alle mogelijkheden (“sky is the limit”) van deze technologie aantoont.

Toen wij de popup-store bezochten (dichtbij de speelgoedafdeling), waren we verrast van de diversiteit van mensen die we daar zagen. Om een populaire uitdrukking te parafraseren, er waren klanten van 7 tot 77 jaar. Ongeacht de leeftijd, zagen we blikken van verwondering en van dromen. Er hing magie in de lucht toen de bezoekers zagen hoe objecten voor hun eigen ogen werden gecreëerd. Ook ik moet bekennen dat meemaken hoe een 3D-object wordt gecreëerd een onvergetelijke ervaring is (ook al gaat het erg langzaam). Twintig jaar geleden was deze technologie nog science-fictie. Nu is het realiteit die bijna voor iedereen toegankelijk is.

Tips voor uw marketingstrategie

Als we erover nadenken is een “popup-store”, zoals die van Fabshop een uitstekende manier om rechtstreeks met de eindklant (de particulier) “in aanraking” te komen en met hem te communiceren. 3D-printing is inderdaad – nog altijd- voorbehouden voor bedrijven (B2B) voor wie het een excellente manier is om aan prototype-ontwikkeling te doen. Tot dusver hebben enkel “early adopters” tijd en geld geïnvesteerd in deze technologie. Het initiatief van Fabshop is dus bedoeld om de technologie te democratiseren en ze de mensen aan te leren, want die zijn enerzijds vol bewondering voor het eindresultaat, maar tegelijk nog bevreesd voor de schijnbare complextiteit van 3D-printing.

Deze strategie om de “consument op te leiden” kan toegepast worden in tal van andere sectoren waar u moet rekenen op verdelers en  verkopers B2B om een markt te bereiken. U kunt het adoptieproces versnellen en delen van de markt sneller veroveren als u erin slaagt om rechtstreeks met de eindklant te communiceren, om hem te overtuigen van de kwaliteit van uw aanbod en van hen boodschappers te maken (denk hierbij aan Guy Kawazaki).

Deze aanpak van opleiding is altijd een van onze meest verkozen marketingstrategieën geweest (en is een weerkerende tip voor onze klanten) om een markt beter te kunnen bereiken. De verdelers en verkopers overtuigen van de kwaliteit van uw product/diensten en tegelijk de early adopters overtuigen, kan enkel maar leiden tot een snellere verspreiding van uw aanbod op de markt. De hamvraag is hoe u direcht toegang kan krijgen tot de eindklant. De popup-stores blijken daarvoor een uitstekend middel te zijn, mits deze twee regels worden nageleefd: 1) locaties zoeken waar er voldoende passage is (vanuit kwantitatief oogpunt) en 2) dat er een match is tussen de bezoeker en de doelgroep van uw marketingplan (vanuit kwalitatief oogpunt).



Posted in Diverse, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *