27 april 2018 437 woorden, 2 min. gelezen

De Big Data-revolutie begon 200 jaar geleden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In zijn laatste artikel ontwikkelt Antoinette Rouvroy (die ik van zeer nabij volg voor haar werk over algoritmisch bestuur) een interessante thesis. De huidige Big Data-revolutie zou het logische vervolg zijn op de fundamentele veranderingen die 200 jaar eerder begonnen. […]

In zijn laatste artikel ontwikkelt Antoinette Rouvroy (die ik van zeer nabij volg voor haar werk over algoritmisch bestuur) een interessante thesis. De huidige Big Data-revolutie zou het logische vervolg zijn op de fundamentele veranderingen die 200 jaar eerder begonnen. Wij raden u aan dit in detail te onderzoeken.

 

Cijfers en statistieken worden sinds de 18de en 19de eeuw meer en meer gebruikt

Big Data is, zoals iedereen weet, gebaseerd op massale dataverzameling en zou, volgens A. Rouvroy, een verlengstuk zijn van eerdere veranderingen die begonnen met het toenemende gebruik van cijfers in de 18e eeuw en de opkomst van statistieken in de 19e eeuw. Een goede illustratie van dit laatste is een van de eerste visualisaties van ‘Big Data’ ooit gemaakt, die van Charles Booth en zijn assistenten (zie ons artikel daarover).
Rouvroy citeert vooral Hacking, die spreekt van een “lawine van gedrukte figuren” in de 19de eeuw. Hier is het betreffende uittreksel uit Hacking’s boek:

“Graunt en de Engelsen begonnen statistieken te gebruiken voor openbare doeleinden. De volkeren van het Italiaanse schiereiland en elders hebben het moderne begrip staat uitgevonden. Maar het zijn Duitse denkers en staatslieden die mensen ervan bewust hebben gemaakt dat de natiestaat in wezen wordt gekenmerkt door zijn statistieken en daarom een statistisch productieorgaan nodig heeft om zichzelf te definiëren en zijn macht te vestigen.”

 

Voorbij het zichtbare (en het begrijpelijke): het zoeken naar onbekende correlaties

Alle algoritmen zijn gebaseerd op het principe van modellering, de berekening van correlaties tussen schijnbaar niet-verwante variabelen. De gebruiker van wie de gegevens worden verwerkt, wordt een ‘model’ op zich, zoals de filosoof Dominique Cardon terecht opmerkte.

  1. Rouvroy stelt dat correlatieonderzoek en voorspellingen gebaseerd op ‘gedragskenmerken’ (vrije vertaling, A. Rouvroy noemt dit ‘kleine patronen’) een voortzetting zijn van de strafrechtelijke opsporingsmethoden aan het einde van de negentiende eeuw die gebruik maken van aanwijzingen om criminelen op te sporen of, in de kunst, de Morelli-methode die is gebaseerd op de analyse van aanwijzingen aangeboden door onbeduidende details in plaats van de compositie in zijn geheel, of de behandeling van het onderwerp, gemakkelijker te vervalsen, omdat vermoedelijk te leren door studenten, kopiisten en imitators.

Wat onderscheidt de Big Data-revolutie van vroegere ontwikkelingen?

  1. Rouvroy is van mening dat de verschillen tussen de huidige Big Data-revolutie en vroegere veranderingen hierin zitten:
  • Algoritmen verwijderen de verbinding met de ‘gevoelige’ wereld: met andere woorden, de data worden buiten hun productiecontext vastgelegd.
  • Algoritmen detecteren gedragspatronen in plaats eerder dan wat we hebben gedaan, wie we zijn, en de redenen achter ons handelen.
  • Algoritmen maken de overgang van reactie naar anticipatie mogelijk.


Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *