9 november 2016 493 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 27 oktober 2023

Confituren van Re-Belle: een ethisch project tegen voedselverspilling

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We zagen een erg mooi project op het voedingssalon SIAL 2016: confituren op basis van groenten en fruit die niet werden verkocht of uit de rekken werden genomen.  Het project sluit aan op een trend die in 2014 ontstond toen Intermarché […]

We zagen een erg mooi project op het voedingssalon SIAL 2016: confituren op basis van groenten en fruit die niet werden verkocht of uit de rekken werden genomen.  Het project sluit aan op een trend die in 2014 ontstond toen Intermarché zijn « verdachte » groenten en fruit begon te verkopen. Het gaat om groenten en fruit die niet in het warenhuis verkocht mochten worden omdat het uiterlijk ervan niet conform de normen van de grote en middelgrote distributiebedrijven is. De trend bestaat nog altijd en van 25 oktober tot 6 november zal Intermarché bovendien « verdachte » blikken verkopen met wortelen en boontjes met discutabel uitzicht.

De projecten Re-Belle, Disco Soupe

Het project van de confituren Re-Belle (Frans) werd opgestart door Colette Rapp die ook betrokken is bij Disco Soupe (Frans). Disco Soupe is een burgerbeweging die ons probeert te sensibiliseren over voedselverspilling en die de verspilling probeert te verminderen door onverkocht fruit en onverkochte groenten te gebruiken die anders zouden worden weggegooid.

De beweging Disco Soupe ontstond in Parijs in maart 2012 en heeft zich intussen uitgebreid naar andere landen. Mensen komen samen om onverkochte vruchten en groenten te bereiden en vervolgens weer te verkopen aan de medeburger.

In dit burgermodel worden de acties opgestart door individuen. Die afhankelijkheid heeft natuurlijk enkele nadelen.  Het burgerlijk elan dat aan de basis van de activiteit ligt laat niet toe om een “schaalbaar” model op te starten, waarbij vruchten en groenten die niet verkocht worden, systematisch worden verzameld om opgewaardeerd te worden. Dat is de kloof die Re-Belle met zijn confituren wilt dichten door de organisatie van een duurzame toeleveringsketen en van producten waarmee een weerkerende verkoop kan worde gegenereerd. Bovendien ontstaat er met het verzamelen, sorteren en hergebruiken van groenten en fruit werkgelegenheid voor lager geschoolden.

De confituren van Re-Belle

De confituren worden gemaakt door een  traiteur (Baluchon in Romainville in de Parijse banlieue) die het merk Re-Belle uitbaat. Iedere week worden er 300 kg groenten en fruit gerecupereerd, waarvan 75% kan worden hergebruikt.

De confituren worden gemaakt in een oude schoolkeuken, overgenomen door het gemeentebestuur, die ook wordt gebruikt door een sociale traiteur. Momenteel zijn de producten verkrijgbaar in 15 onafhankelijke winkels in Parijs en in 20 Monoprix warenhuizen (voor de lijst klik hier (Frans)).

Onze mening

Dit is een erg mooi project waar niemand tegen zijn. Het verdient echter een betere marketing, vooral betreffende de verkoop ervan in warenhuizen waar het product dreigt te verdrinken in het overgrote aanbod. In het warenhuis is het immers zo dat beslissingen worden genomen in een fractie van een seconde en dat het etiket een dominerende rol heeft bij de “opspoorbaarheid” van een product. Het criterium voor differentiatie moet dus zeer duidelijk zijn voor de consument, wat met dit product niet het geval is. Als u alleen naar het etiket kijkt, ziet u gewoon een confituur tussen vele andere. Re-Belle vergat zijn typische kenmerken te benadrukken, namelijk de smaak (herinner u dat plezier het belangrijkste criterium is voor klantentevredenheid en –loyauteit) en het ethische aspect van het product.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *