12 december 2014 485 woorden, 2 min. gelezen

Concurrentie verplicht traditionele taxi’s om zich aan te passen: eindelijk!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De traditionele pers besteed tegenwoordig talrijke artikels aan rechtszaken tegen Uber (zie hier). In deze strijd hebben traditionele taxichauffeurs en VTC-chauffeurs (Véhicule de Tourisme met chauffeur) hun krachten gebundeld (dat is de eerste keer) om te strijden tegen de agressieve strategie van Uber die ondanks […]

De traditionele pers besteed tegenwoordig talrijke artikels aan rechtszaken tegen Uber (zie hier). In deze strijd hebben traditionele taxichauffeurs en VTC-chauffeurs (Véhicule de Tourisme met chauffeur) hun krachten gebundeld (dat is de eerste keer) om te strijden tegen de agressieve strategie van Uber die ondanks de wettelijke vereisten de markt probeert te veroveren (voor meer informatie verwijs ik u naar ons vorig artikel hierover). Het Brussels ministerie voor Mobiliteit kondigde overigens met trots de inbeslagneming aan van wagens die aan het programma UberPop deelnamen. Een mooie manier om aan te tonen aan wiens zijde de overheid staat. Door dat te doen geven ze de indruk niet te willen luisteren naar de ontevreden klanten met hun wens voor een betere dienstverlening en lagere prijzen (zie ons artikel over taxitarieven in Europa).

De marktvoorwaarden in Frankrijk zijn aan het veranderen

Toch lijkt er iets te bewegen in Frankrijk, waar het grootste taxibedrijf van Parijs, G7, radicale maatregelen aankondigt om de klanttevredenheid te verbeteren. Tegenover de concurrentie van de VTC, waarvan het waardevoorstel is gebaseerd op de kwaliteit van de dienstverlening, moest G7 zich wel aanpassen aan de nieuwe marktvoorwaarden. Het waardevoorstel van de  nieuwe vervoersvorm die VTC aanbiedt, is inderdaad zo aantrekkelijk, dat het massaal wordt gebruikt door de klant, die de beledigingen en de schaamteloze vervoersomstandigheden van de taxichauffeurs beu is.
Le Figaro legt in een artikel uit dat G7 haar chauffeurs nu aanmoedigt om kostuum en das te dragen, hun wagens proper te houden en een meer recente en meer comfortabele taxi te kopen. De chauffeurs lijken het overigens normaal te vinden: de sanctie voor weigeraars is naargelang. G7 weigert hen de toegang tot haar reserveringssysteem.

Wat gebeurt er in België, met name in Brussel?

We vrezen dat de situatie in Brussel niet zo vlug zal veranderen. De overheid steunt de traditionele taxichauffeurs en geeft de indruk elke vooruitgang te willen blokkeren. Op die manier weigeren ze rekening te houden met het gezichtspunt van de consument. In het hart van Europa horen Brusselaars altijd maar weer hetzelfde verhaal van bezoekers en dagjestoeristen die zijn geschokt foor het onbeleefde gedrag van de Brusselse chauffeurs, die het niet te nauw nemen met de verkeersregels, bankkaarten weigeren (ondergetekende was er de dupe van) en passagiers vervoeren in vuile wagens.

Moeten klanten dan voor altijd ontevreden blijven? 

Gelukkig niet! Aan het eind zal de klant zijn strijd voor meer tevredenheid winnen en de markt doen plooien. Er is een alternatief opgedoken, waarvan de klant heeft mogen proeven; en dat alternatief stond hem aan, want het betekende een verbetering van de vervoerscondities. Het monopolie dat we sinds jaren kennen, staat op het punt te worden gebroken. De enige onbekende is de tijdelijke horizon van deze verandering. Onder druk van de klant, zullen de traditionele taxichauffeurs de beginselen van tevredenheid moeten leren kennen als ze willen overleven. Zij die weigeren, zullen simpelweg geen klanten meer hebben.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *