4 februari 2015 456 woorden, 2 min. gelezen

Combineer humor en een originele plaats om efficiënt reclame te voeren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vandaag is het woensdag. Ook al is het niet de zwaarste dag van de week (het weekend nadert met rassenschreden) vond ik toch dat u misschien wat verstrooiing kon gebruiken. Na mijn vorige artikel over de toekomst van de publiciteit dacht ik […]

Vandaag is het woensdag. Ook al is het niet de zwaarste dag van de week (het weekend nadert met rassenschreden) vond ik toch dat u misschien wat verstrooiing kon gebruiken. Na mijn vorige artikel over de toekomst van de publiciteit dacht ik dat het tijd was voor een korter en meer ontspannen artikel. Daarom een plezante illustratie die u zal helpen om uw volgende reclamecampagne efficiënt (of nog efficiënter) te voeren.

In mijn artikel van maandag had ik het over de veranderingen die reclame heeft ondergaan om tegenwoordig alomtegenwoordig te zijn. We komen van een unieke, uniforme  strategie (de Amerikanen zouden zeggen  « one-size-fits-all ») waarbij een reclamepaneel met één boodschap aan zoveel mogelijk mensen werd opgedrongen, tot een fijnere segmentatie met boodschappen aangepast aan verschillende soorten behoeften. Om die evolutie te volgen zijn reclameboodschappen in een groot aantal plaatsen binnengedrongen waar ze voorheen niet voorkwamen, om op die manier hun indringende karakter te versterken. Ik geef u twee voorbeelden om die evolutie te illustreren.

De eerste illustratie van deze reclame-invasie is « Ashvertising », advertentiepunten die rokers vinden buiten het café in landen waar roken binnen niet is toegelaten. Die punten dienen bijkomstig ook als asbak.

De tweede illustratie heeft geen speciale naam (maar reken op mij om er één te vinden). Het gaat over reclameborden boven de urinoirs in openbare toiletten (vooral op luchthavens). De naam «Advertpissen» past hier als een schoen.

Conclusie

Op de meest uiteenlopende plaatsen zijn er nog heel wat andere voorbeelden te vinden van indringende reclame. U kent er wellicht zelf nog wel. Reclamemakers moeten toch eens nadenken over het volgende: Wat is de impact van indringende reclame op het gedrag van de consument. Is het niet contraproductief om consumenten te blijven bombarderen met nog meer prikkels? Wat kunnen we nog verwachten, behalve een volledige ongevoeligheid?

De lokatie van reclame op zich is niet het wondermiddel om de aandacht van de consument te trekken. In het geval van “Advertpissen” wordt de boodschap niet onthouden door de ongepaste locatie, maar dankzij de ontspoorde boodschap die “verbonden” is met de locatie. Het bewijs is dat ik, ondanks mijn regelmatige bezoeken aan de toiletten van de luchthaven, enkel deze reclame onthoud. Alle andere zijn diep in mijn brein verdwenen, verzadigd door de banaliteit van de boodschap, het gebrek aan creativiteit van hen van wie wordt geacht dat ze hun werk doen en de schroom van reclamemakers en merken die niemand willen choqueren.
Als u één ding moet onthouden, is het dit: als u uw reclamecampagne efficiënter wil maken, combineer dan humor en een vreemde plaats tot een boodschap die de consument zich noodgedwongen moet onthouden.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *