23 mei 2016 563 woorden, 3 min. gelezen

Big Data ten dienste van gegevensjournalistiek

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Big Data is nu een van de meest besproken onderwerpen op deze blog, maar tot nu toe zijn de links met gegevensjournalistiek niet behandeld. Nadat ik onlangs door de Europese Commissie was uitgenodigd om na te denken over de manier […]

Big Data is nu een van de meest besproken onderwerpen op deze blog, maar tot nu toe zijn de links met gegevensjournalistiek niet behandeld.

Nadat ik onlangs door de Europese Commissie was uitgenodigd om na te denken over de manier waarop gegevensjournalistiek in Europa kan worden gepromoot, dacht ik dat het interessant zou kunnen zijn om de overwegingen die ik presenteerde tijdens het seminarie “News & Technology” van Eurovisie te delen. Mijn presentatie vindt u onderaan dit artikel en de essentie is hieronder samengevat.

Wat is gegevensjournalistiek?

Bij gebrek aan een duidelijke definitie van gegevensjournalistiek heb ik de leden van Eurovisie de mijne voorgesteld. Datajournalistiek gaat voor mij over het gebruik van gegevens voor twee doeleinden:

  • Productie van inhoud (bijvoorbeeld een artikel) vanuit gegevensanalyse. Een goed voorbeeld is al het journalistieke werk rond de Panama Papers.
  • Visualisatie van gegevens voor redactionele doeleinden. Twee gevallen van gebruik lijken mij relevant:
    • visualisatie en controle van de journalistieke productie (bv. door de geografische locatie waarop de geschreven artikelen betrekking hebben visueel weer te geven en zo mogelijke ‘hiaten’ in de informatieverwerking te identificeren)
    • visualisatie van de gegevens voor vergelijkingsdoeleinden: door Europese gegevens te gebruiken om het inkomensniveau, de werkloosheid of de opvang van vluchtelingen in andere landen te visualiseren, kan de lezer zijn situatie in een meer algemene context plaatsen.

Hoe trekt u de aandacht van uw lezers

Datavisualisatie kan u helpen het doel te bereiken dat alle journalisten willen, namelijk de aandacht van de lezer trekken.

Alle journalisten weten dit: het produceren van lokale inhoud is van essentieel belang om lezers aan te trekken. Mensen maken zich vooral zorgen over wat hen nauw aan het hart ligt. Het visualiseren van gegevens kan een waardevol instrument worden voor het monitoren van journalistieke inspanningen. Als uw inhoud geotags bevat (een tag die aangeeft op welke plaats, postcode de inhoud betrekking heeft), kunt u zien of uw inhoud homogeen een geografisch gebied beslaat. Dit maakt het gemakkelijker om ‘leemten’ te identificeren en op te vullen.

Datavisualisatie kan u ook helpen om uw content in een bredere context te plaatsen. Mensen hebben er belang bij zichzelf met anderen te vergelijken en te begrijpen hoe hun situatie verschilt van of lijkt op die van hun buren. Het gebruik van de gegevens die beschikbaar zijn via het Opendataportaal van de EU’ biedt een interessante mogelijkheid voor iedereen die zijn lezerspubliek gevoelig wil maken voor Europese kwesties.

Conclusie

Vergeet niet dat Big Data slechts een hulpmiddel is; het is geen doel op zich. Kwaliteitsartikelen kunnen niet automatisch door algoritmen worden geproduceerd. Mensen zullen nog lange tijd onmisbaar zijn om aantrekkelijke en verrijkende inhoud te schrijven.

Big Data kan echter een waardevolle bondgenoot zijn in het stuwen van de juiste content naar het juiste doel, op het juiste moment en in het juiste formaat.

Big Data kan u ook helpen om consumententrends te verkennen en uw nieuwsproductie beter aan te passen aan verschillende marktsegmenten.

In de journalistiek is het dominante model nog steeds ‘one-size-fits-all’. Kranten en tijdschriften brengen nog te vaak dezelfde inhoud door hun verschillende kanalen. Deze praktijk is schadelijk en kan alleen worden omgekeerd als u de bijzonderheden van de consumptie van elk segment begrijpt. Als u geïnteresseerd bent in dit perspectief, hebben we een tool om u te helpen dit doel te bereiken. Neem contact met ons op zodat we het aan u kunnen voorstellen.

Foto :  pjhpix / Shutterstock.com



Posted in big data, Innovatie, Innovation, Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *