6 juni 2016 360 woorden, 2 min. gelezen

Big Data kan levens redden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens de conferentie die samen door Microsoft Europe en de Katholieke Universiteit Leuven werd georganiseerd, gaf Aline Decuyper een nieuwe kijk op de Big Data (Frans). Ze merkte terecht op dat Big Data niet alleen een marketinginstrument vormt, maar ook hogere […]

Tijdens de conferentie die samen door Microsoft Europe en de Katholieke Universiteit Leuven werd georganiseerd, gaf Aline Decuyper een nieuwe kijk op de Big Data (Frans). Ze merkte terecht op dat Big Data niet alleen een marketinginstrument vormt, maar ook hogere belangen kan dienen.

In haar uiteenzetting gaf ze enkele opvallende voorbeelden van het gebruik van telefoongegevens om het leven van miljoenen mensen beter te maken. U zal in dit artikel ook lezen dat Big Data zelfs levens kan redden.

Big Data als oplossing voor mobiliteitsproblemen

Aline toonde eerst aan hoe gsm-gegevens gebruikt kunnen worden om verplaatsingsstromen te visualiseren. Misschien een van de meest evidente toepassingen, maar we kunnen ons afvragen waarom een dergelijke mogelijkheid nog niet beschikbaar is in een land als België waar mobiliteit een groot probleem is.

Big Data optimaliseert het openbaar vervoer

Het tweede voorbeeld van Adeline gaat over het openbaar vervoer in Abidjan (Ivoorkust). Ze liet zien hoe gsm-gegevens worden gebruikt om de meest gebruikte buslijnen in kaart te brengen en zo de frequentie van bussen en hun traject aan te passen.

Big Data bewaakt de verspreiding van epidemieën

Het derde voorbeeld komt ook uit Afrika waar gsm’s de verplaatsing van de bevolking aangeeft. In geval van epidemieën die zich overdragen via menselijk contact begrijpt u dadelijk het belang.

Big Data maakt statistieken van de bevolking

Daar waar bevolkingsstatistieken in Europa gemakkelijk toegankelijk zijn, is dat niet zo in Afrika. Telecomgegevens kunnen als telling dienen en zo een nauwkeurig idee geven over de bevolkingsdichtheid.

Big Data redt levens (wat gebeurde bij de zware aardbeving in Japan)

Big Data werd ook gebruikt na de aardbeving van 2011 in Japan om bevolkingsstromen te analyseren op basis van gsm-signalen. Zo merkte men dat mensen na de aardbeving terug naar de kust gingen zonder rekening te houden met het gevaar van een tsunami. Die mensen namen een groot risico door terug te gaan om hun familieleden te redden en zaten in de val. De analyse van de stromen toonde duidelijk aan hoe een te nauwe brug een flessenhals werd en mensen tegenhield die aan het stijgende water probeerden te ontkomen.

Big Data voor het goede doel door IntoTheMinds



Posted in big data, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *