8 februari 2016 512 woorden, 3 min. gelezen

Big data : de volgende revolutie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dit is het begin van een volgende revolutie in de big data . Ze verliep in alle discretie. In Frankrijk werd halfweg januari namelijk een wet gestemd die de belastingdiensten verplicht de variabelen bekend te maken die worden gebruikt om […]

Dit is het begin van een volgende revolutie in de big data . Ze verliep in alle discretie. In Frankrijk werd halfweg januari namelijk een wet gestemd die de belastingdiensten verplicht de variabelen bekend te maken die worden gebruikt om individuele beslissingen te nemen. Met andere woorden, als u werd uitgekozen voor een belastingcontrole, hebt u nu het recht om te vragen welke variabelen tot die keuze hebben geleid.

Big data: als er ethiek in het spel komt

Tot dusver werden big data voornamelijk gebruikt om de winsten te verhogen en klanten ertoe aan te zetten om te kopen. In de banksector, de verkoop en de verzekeringen werden zogenaamde “datawetenschappers” gestimuleerd om algoritmen te ontwikkelen die ons doen kopen. Toch is er een klein ethisch probleem.

Wanneer een beroemd koffiemerk haar gegevenswetenschappers vraagt om de mensen meer capsules te doen kopen, is dat dan  voor het welzijn van de consument of voor het welzijn van het bedrijf? Is het gezond (en ethisch) om mensen die nu al te veel koffie drinken nog meer te laten verbruiken? En meer in het algemeen, denkt u dat banken en verzekeringen aan uw belangen denken  als ze u een product proberen te verkopen?

Big data: consumenten moeten worden gerustgesteld

Bijgevolg hebben consumenten een afkeer ontwikkeld tegen big data, die volgens hen tegen hun belangen ingaan. Als dat voor bepaalde sectoren al geldt, is het toch fout om het veralgemenen. Algoritmen worden ook in de openbare sector gebruikt om het leven aangenamer te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de Pluzz-toepassing van France Télévisions, waarmee inhoud die via de app wordt geraadpleegd kan worden gepersonaliseerd. Zoals veel opkomende technologieën moet onze maatschappij een evenwicht vinden. Dat evenwicht kan gevonden worden als de consument wordt gerustgesteld. En dat is precies wat France Télévisions probeert te doen door in simpele woorden uit te leggen welke gegevens worden verzameld en waarvoor ze dienen

Transparante algoritmen: ook de privésector zal volgen

Op dit moment beschouwt de privésector algoritmen als een integraal onderdeel van haar IP (intellectuele eigendom). Maar hoe lang nog? Er komt een dag waarop een bedrijf dat slimmer is dan al de andere en naar meer loyauteit van haar klanten streeft meer openheid aan de dag zal leggen betreffende de algoritmische verwerking en verzameling van gegevens. En zo zal het een precedent creëren datde anderen verplicht te volgen.

Mijn mening

Zoals zo vaak kunnen praktijken spectaculair veranderen zodra iemand maar het initiatief neemt. De revolutie kan ook uit de openbare sector komen. Hoe zal de consument reageren wanneer “de regels van het spel” meer en meer bekend raken? Kan het niet dat de consument dat dezelfde mate openheid van de privésector vereist? Wat vaststaat is dat de initiatieven niet uit de privé zullen komen; die zijn te druk bezig met het afschermen van een opkomende technologie(de big data) voor  zuiver financiële doeleinden zonder prioritair oog te hebben voor het belang van de consument. En vervolgens komen de bedrijven weer af met hun eeuwige litanie van  “customer centricity”.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *