26 april 2017 541 woorden, 3 min. gelezen

Beste bloggers, probeer eens een uitgesproken mening om u te onderscheiden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik schreef onlangs een reeks artikelen over de strategie van klantentevredenheid bij Belfius en ik was zeer verrast door het aantal positieve reacties die ik, vooral op Linkedin, ontving. Het begon allemaal met een artikel waarin ik de beloftes van […]

Ik schreef onlangs een reeks artikelen over de strategie van klantentevredenheid bij Belfius en ik was zeer verrast door het aantal positieve reacties die ik, vooral op Linkedin, ontving. Het begon allemaal met een artikel waarin ik de beloftes van Belfius betreffende klantentevredenheid en de juistheid van hun beweringen in vraag stelde; in twee volgende artikelen toonde ik aan waarom de tevredenheidsmeting van Belfius waarschijnlijk fout was en gaf vervolgens 4 tips om deze fouten te vermijden .

Het eerste artikel, waarin ik kritiek uitte op het tevredenheidsbeleid van de bank, leverde me een uitnodiging op Linkedin op van de CEO van Belfius, Marc Raisière (die ik overigens niet heb aanvaard, omdat ze niet persoonlijk was).

Deze plotselinge golf van belangstelling deed me nadenken over mijn meest populaire artikelen van de afgelopen jaren en ik kreeg de indruk (maar misschien is dat subjectief) dat het op die artikelen waren waarin ik een uitgesproken mening gaf dat ik de meeste reacties kreeg. In tegenstelling tot de louter informatieve artikelen (waar ik probeer een eerder didactische houding aan te nemen door neutraal te blijven) zijn mijn opiniestukken meer uitgesproken, gebaseerd op cijfers en met een minimum aan objectieve argumenten, een beetje provocerend eigenlijk.
Uiteraard besteed ik veel tijd aan het lezen van andere blogs en de meeste ervan vind ik te neutraal, te flauw. Auteurs hebben het over hun passies (proberen zich te profileren als een expert in een bepaald domein), zonder hun eigen mening te geven. Waarschijnlijk zijn ze bang dat hun mening hun reputatie zal kosten. Ik denk integendeel dat hedendaagse professionals een sterke mening moeten hebben om zich te onderscheiden. We moeten durven. Reputatie krijg je niet door ‘mainstream’ opmerkingen, door meningen zonder inhoud. Zich durven uitspreken en bereid zijn om zich te verdedigen is zeldzaam geworden en u zult kunnen rekenen op de welwillendheid van contactpersonen als uw argumenten kloppen en als u de vooral de kwaliteit van het debat nastreeft. Is een goed onderbouwd debat overigens niet een essentieel onderdeel van de democratie.

 

Advies aan bloggers

Dus mijn advies aan de bloggers wie dit bericht lezen is dat ze hun standpunten naar voren moeten brengen (en tegelijk respect te blijven hebben voor die van de anderen). Ik ben geen fan van provocatie. Die leiden alleen maar tot problemen en zijn contraproductief als u zich via uw blog een professioneel imago wilt aanmeten (zoals ik al 8 jaar lang probeer te doen). Het laatste wat u nodig hebt is een slechte buzz. Probeer daarom om uw mening te geven op overtuigende, goed geargumenteerde wijze, over onderwerpen die u interesseren en waarmee u een reputatie wilt uitbouwen. De kwaliteit van uw argumenten bewijst voor dat u uw onderwerp kent en zal daardoor de aandacht trekken.

Conclusie

Uitgesproken, zelfs controversiële, meningen op uw blog zullen sneller bijdragen aan een professioneel imago dan wanneer u nietszeggende onderwerpen publiceert. Zorg ervoor dat u alleen een uitgesproken mening geeft over onderwerpen die u kent door uw argumentatie op ernstige en professionele wijze weer te geven. Niemand zal u uw mening verwijten als die op objectieve feiten is gebaseerd. Voor het plezier provoceren, anderzijds, levert u beperkte aandacht op en zal ongetwijfeld leiden tot de afbraak van uw professioneel imago op de lange termijn.





Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *