12 februari 2015 344 woorden, 2 min. gelezen

Banken geven geen lening? Dan gebeurt dit.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hieronder het waargebeurde verhaal van een ondernemer aan het hoofd van een bedrijf dat 50 jaar geleden werd opgericht in het centrum van België. Het is het ongelofelijke verhaal van een bedrijf dat op sterven na dood is. Vijftig jaar […]

Hieronder het waargebeurde verhaal van een ondernemer aan het hoofd van een bedrijf dat 50 jaar geleden werd opgericht in het centrum van België. Het is het ongelofelijke verhaal van een bedrijf dat op sterven na dood is.

Vijftig jaar lang winst

Het familiebedrijf werd meer dan 50 jaar geleden opgericht en groeide dankzij de vraag naar speciale metalen onderdelen en onderdelen op maat. Zoals de bedrijfsleider het verwoordt, is het bedrijf gespecialiseerd in schapen met 5 poten. De oprichter ging 25 jaar geleden op pensioen en zijn zoon nam het bedrijf over. Die is nu 47 jaar. De bekendheid van de onderneming was zo hoog dat hij zich nooit zorgen moest maken over de vraag en de activiteiten waren altijd winstgevend.

Wat is de volgende stap?

Zoals in elke goeddraaiende KMO stelt zich de vraag van groei. Die brengt dikwijls «growing pains» met zich mee, die men in gespecialiseerde literatuur terugvindt. Het bedrijf heeft geen schulden en de laatste afbetalingen zijn bijna afgelost.

Logischerwijze ging de eigenaar naar de bank om de groei van het bedrijf te financieren. Helaas kreeg hij nul op het rekwest en dus besloot hij het avontuur te beëindigen. Op 47 jaar gaat hij in vereffening… en met pensioen, want hij heeft zoveel winst gemaakt dat hij niet meer hoeft te werken. Vreemd genoeg hield de bank geen rekening met de rendabiliteit van de onderneming, waardoor de baas, 20 jaar voor de wettelijke leeftijd, stopt met werken.

Conclusie

De overdracht van ondernemingen is vandaag de dag een enorm probleem geworden,zoals we al in een eerder artikel belichtten. Bovenstaand verhaal verdient echter een speciale vermelding omdat het het gebrek aan financiële ondersteuning van de banken onderstreept. De criteria die banken toepassen om leningen toe te kennen zijn zo vaag geworden dat ze bijna niet meer coherent lijken. Hoe is het mogelijk dat een bank een lening weigert aan een bedrijf dat zoveel winst heeft gemaakt, met als gevolg dat de eigenaar op 47 jaar met pensioen kan gaan? Er is iets onbegrijpelijks aan dit verhaal, iets wat me niet gerust stemt voor de toekomst.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *