19 januari 2018 483 woorden, 2 min. gelezen Laatste update : 11 november 2023

Als u verslaafd bent aan sociale media is dat omdat u lijdt aan FoMO

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Recent marketingonderzoek (Blackwell et al. 2017, Engels) heeft de oorzaken van de sociale media-verslaving blootgelegd. Met andere woorden, wat doet ons tientallen keren per dag kijken naar Facebook, Linkedin, Twitter (zie mijn artikel over sociale netwerkverslaving hier). Om het antwoord […]

Recent marketingonderzoek (Blackwell et al. 2017, Engels) heeft de oorzaken van de sociale media-verslaving blootgelegd. Met andere woorden, wat doet ons tientallen keren per dag kijken naar Facebook, Linkedin, Twitter (zie mijn artikel over sociale netwerkverslaving hier).

Om het antwoord op deze vraag te vinden, onderzochten de auteurs van de studie de effecten van leeftijd, extraversie, neuroticisme, vermijdingsgedrag, angst en een factor die leukweg de “Angst om iets te missen” (FoMO) wordt genoemd. De resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift “Personality and Individual Differences (Engels)” tonen aan dat alleen de angst om iets te missen significant gecorreleerd is met verslaving aan sociale media.

Wat is de angst om iets te missen?

FoMO (“Fear of Missing Out”) wordt gedefinieerd als de angst dat anderen verrijkende ervaringen kunnen hebben waarin men afwezig is, [en] kenmerkt zich door het verlangen om voortdurend in contact te blijven met wat anderen doen (Przybylski et al. 2013, Engels). Angst om iets te missen wordt veroorzaakt door situationele of chronische psychische stoornissen, die een weerspiegeling zijn van onbevredigde psychologische behoeften.

Er is zelfs een schaal gedefinieerd die onze angst om iets te missen definieert. Doe daarvoor de test aan het eind van dit artikel.

Spiegeleffect: wat leert u over uw eigen verslaving?

Als u verslaafd bent aan sociale media (zie volgende paragraaf) is dat waarschijnlijk omdat u een gebrek hebt aan competenties, zelfstandigheid en/of nabijheid tot anderen.

Wees echter voorzichtig! Hoewel autonomie en nabijheid bij anderen begrippen zijn die gemakkelijk te begrijpen zijn, verdient de factor ‘competentie’ enige uitleg. Het vertegenwoordigt hier het vermogen van het individu om effectief op te treden in de wereld om hem heen. Met andere woorden, als u het gevoel hebt dat u niet in staat bent om op te treden in de wereld om u heen, duidt dat op een gebrek aan competentie.

Doe de test!

Hieronder de 10 vragen gedefinieerd door Przybylski et al (2013) om de angst voor het missen van iets te meten. Doe de test! De schaal varieert van ‘helemaal niet waar voor mij’ tot ‘extreem waar voor mij’).

Beantwoord de volgende vragen:

  1. Ik vrees dat anderen meer verrijkende ervaringen hebben dan ik.
  2. Ik ben bang dat mijn vrienden alleen maar meer verrijkende ervaringen hebben dan ik.
  3. Ik maak me zorgen als ik erachter kom dat mijn vrienden zich zonder mij vermaken.
  4. Ik ben bang als ik niet weet wat mijn vrienden doen.
  5. Het is belangrijk dat ik mijn vrienden begrijp als ze grappen maken.
  6. Soms vraag ik me af of ik te veel tijd besteed aan het volgen van wat er gaande is.
  7. Het stoort me als ik een kans mis om vrienden te ontmoeten.
  8. Als ik een leuk moment heb, is het belangrijk dat ik dat online deel (bijvoorbeeld door mijn status bij te werken).
  9. Als ik een geplande vergadering mis, stoort het me.
  10. Als ik op vakantie ga, blijf ik kijken wat naar mijn vrienden doen.

Afbeelding: shutterstock



Posted in Diverse, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *