23 februari 2015 714 woorden, 3 min. gelezen

Als u van uw mobiele applicatie een success wilt maken, moet u zeker niet dit voorbeeld volgen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Digitale marketing en vooral de rol die mobiele applicaties spelen zijn uiterst belangrijk. Wie durft dat nog tegen te spreken? Toch zijn er veel ondernemingen die geen digitale strategie, en vooral geen mobiele toepassingen kunnen uitwerken. RTL kwam met een […]

Digitale marketing en vooral de rol die mobiele applicaties spelen zijn uiterst belangrijk. Wie durft dat nog tegen te spreken? Toch zijn er veel ondernemingen die geen digitale strategie, en vooral geen mobiele toepassingen kunnen uitwerken. RTL kwam met een mobiele applicatie uit, die op het eerste gezicht op een zeer goed idee gebaseerd leek te zijn. Helaas toont onze analyse aan dat ze tot mislukken gedoemd is.

 

Verspilling van voedsel is een enorm probleem

Voedselverspilling is een groot problem voor onze planeet. Men schat dat er 41 ton voedsel wordt weggegooid, en dat elke…seconde! Dat is 1/3 van de voedselproductie ter wereld. Kunt u zich inbeelden wat dat betekent? Slechts 2/3 van de voedselproductie ter wereld wordt geconsumeerd en de resterende eenderde gaat naar de vuilnisbak. Een schandaal. Dat met name wordt veroorzaakt door de uiterste verkoopsdatum en de houdbaarheidsdatum  die op de voedselverpakking staan. Consumenten snappen niet echt was dat inhoudt en zijn bang vergiftigd te worden als ze producten uit hun frigo van na die datum verbruiken. Dat is natuurlijk helemaal fout. De verwarring van de consument leidde overigens tot wetswijzigingen. Zoals in Frankrijk bijvoorbeeld, waar in januari 2014 een wet werd aangenomen om de houdbaarheidsdatum te verbieden en ze te vervangen door de uiterste verkoopsdatum.

 

Kan een mobiele applicatie de situatie veranderen?

Als voedselverpilling het gevolg is van verwarring over de houdbaarheidsdatum en de angst ziek te worden, is de oplossing dus de consument het product dat hij kocht op tijd te laten consumeren. Dat is wellicht wat het agentschap 5ème gauche dacht bij de ontwikkeling van de CheckFood, een mobiele applicatie die u herinnert aan wat u hebt gekocht en u een signaal stuurt wanneer de  houdbaarheidsdatum eindigt. Als u de applicatie hebt geïnstalleerd, moet u na uw winkelbezoek de producten scannen en de houdbaarheidsdatum van elk product ingeven. De applicatie houdt die gegevens in het oog, zodat u geen voedsel meer verspilt. 

 

Waarom werkt deze mobiele applicatie niet

Er zijn verschillende redenen waarom deze applicatie niet zal aanslaan. Aan de basis van al die redenen ligt een ontwerpfout. De applicatie is inderdaad niet zo ontworpen dat ze het leven van de consument gemakkelijker maakt. Eigenlijk lost de applicatie een probleem op  (dat voor de meeste onder ons marginaal is) door het aankoopproces nog moeilijker te maken. Wie heeft de dag van vandaag nog de tijd om al zijn producten een voor een in te scannen en voor elk ervan de houdbaaheidsdatum in te geven? Niemand. De enigen die deze applicatie gaan misschien gebruiken, zijn activisten die tegen voedselverspilling strijden. En dan nog. Maar u zult nooit een echt verschil kunnen maken voor alle andere consumenten, omdat deze applicatie geen rekening houdt met het gedrag van de consument. Dat is het probleem. De gewoontes van consumenten zijn zeer moeilijk te veranderen en het is utopisch dat met zo’n toepassing te willen proberen. Bovendien blijven innovaties die tegen consumentengedrag in gaan zelden overeind. Consumenten veranderen hun gedrag niet voor u! Neem dat maar aan. U moet ervoor zorgen dat uw innovatie zich in het leven van de gebruiker installeert zonder dat die er maar ook de minste inspanning voor moet doen.

Hoe van deze applicatie een succes maken?  

Het grootste probleem van CheckFood kan worden opgelost door een wijziging van het businessmodelHet scannen moet niet door de klant thuis gebeuren. Dat is inefficiënt. De scan moet worden gedaan door de kassierster of in het slechtste geval in de winkel door de klant zelf (self-scan). De gegevens moeten in de winkel ingegeven worden en dat is waarom CheckFood zou moeten overgaan van het statuut van «ontwikkelaar van mobiele applicaties voor de eindconsument” naar het statuut van “maatschappij die oplossingen voorstelt om gegevens in de winkel op te slaan”. Stel uzelf de vraag. Zou  u willen dat uw winkel, zonder inspanning uwerzijds,  het bedrag probeert te verminderen dat u door ramen en deuren weggooit door voedselverspilling? En wat zou u zeggen als ze u daar ook nog eens voor zou belonen? Kunt u zich inbeelden welk concurrentieel voordeel een warenhuisketen zou hebben door letterlijk in uw keuken “binnen te treden” en over die nieuwe gegevens te beschikken?



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *