19 november 2014 444 woorden, 2 min. gelezen

Algoritmen hebben zombies van ons gemaakt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het zal voor niemand een verrassing zijn: in alles wat we doen, worden we gevolgd, vooral online. Wij worden bekeken door allerlei algoritmen, die analyseren wat we doen. Big Data worden met elkaar gekoppeld om na te gaan wat we […]

Het zal voor niemand een verrassing zijn: in alles wat we doen, worden we gevolgd, vooral online. Wij worden bekeken door allerlei algoritmen, die analyseren wat we doen. Big Data worden met elkaar gekoppeld om na te gaan wat we graag of niet graag hebben (gebaseerd op de websites die we bezoeken, de tijd die we er doorbrengen,…) en zo te voorspellen wat onze volgende muisklik zal zijn. Als een schaakspeler voorspelt het algoritme wat ons gedrag is en eigenlijk nog veel meer.

Kiezen tussen enkele mogelijkheden

Zodra het algortime uw gedrag heeft geanalyseerd, verschijnt er op strategische plaatsen op de webpagina’s die u bezoekt, allerlei inhoud die het meeste bij u past Met andere woorden, inhoud wordt naar u «gebracht» als een vishaak naar een vis. U moet enkel nog bijten. Ik vind dit een grote inbreuk, want uw keuzes worden beperkt tot enkele mogelijkheden, die misschien niet eens de beste voor u zijn. Laten we een voorbeeld nemen.

De vrijheid van informatie wordt beperkt

Ik sprak onlangs met een journalist van L’Avenir die me interviewde voor een artikel dat hij schreef. De informatie-industrie is veranderd, zei hij.Voor de komst van het internet kochten klanten hun krant zonder vooraf te weten wat erin stond en of de inhoud hen zou aanstaan.Het was een model van informatie-aanbod (“information on offer”). Nu bekijken de mensen de inhoud online en beslissen ze op basis van enkele sleutelwoorden wat ze willen lezen.

Informatie op verzoek en informatie-aanbod

In het model van offline informatie-aanbod, was er een zeer grote variëteit aan informatie beschikbaar voor de lezer. U kon soms iets lezen waar u zich niet aan verwachtte. In het online model van “informatie op verzoek”, is het aanbod van informatie veel kleiner omdat u op voorhand al beslist wat u wilt lezen. De kans dat u nog inhoud tegenkomt die van uw initiële zoektocht afwijkt, is dus klein. En des te kleiner omdat de algoritmen die u voorstellen wat u moet lezen de resultaten nog verder verfijnen op basis van uw profiel. Als u bijvoorbeeld de Washington Post verkiest, zullen de voorgestelde artikels daaruit komen. Verkiest u een linkse krant, zal het algoritme de rechtse pers vermijden. Met andere woorden, u hebt de indruk dat u over uw acties beslist, maar dat is een illusie. Uw gedrag wordt geanalyseerd, vergeleken en u wordt een variabele factor van een complex wiskundig model. Uw vrijheid van handelen, uw vermogen om over uw lot te beslissen wordt beperkt tot wat het algoritme u voorstelt. Toch beangstigend, niet? In dat perspectief, zou u niet beter “incognito” surfen?



Posted in Diverse, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *