11 december 2014 539 woorden, 3 min. gelezen

Alain Milliat: interview met een succesondernemer

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We beginnen vandaag met een nieuwe  format voor onze blog. We wilden het woord geven aan mensen die we naar onze mening al te weinig horen: succesondernemers die de onzekerheden van het ondernemerschap zeer goed kennen en erin slaagde hun […]

We beginnen vandaag met een nieuwe  format voor onze blog. We wilden het woord geven aan mensen die we naar onze mening al te weinig horen: succesondernemers die de onzekerheden van het ondernemerschap zeer goed kennen en erin slaagde hun onderneming te doen groeien. Naast bekende ondernemers interviewen we ook projectleiders die de stap namen en hun eigen onderneming startten.

Uitwisseling van gezichtspunten die ons verrijken. Deze serie wil ook een lichtpunt van hoop zijn in een periode die niet echt uitnodigt tot het nemen van risico’s.

We beginnen onze serie met een gevestigde bedrijfsleider, Alain Milliat, baas van de gelijknamige vruchtensappen, aan wie we in 2013 al een artikel wijdden. We bedanken hem om hiertoe bereid te zijn.

IntoTheMinds : Eerste bedrijf of multirecidivist?

Alain Milliat : Mijn eerste bedrijf was de overname van een familiale onderneming en het aanleggen van een boomgaard. De huidige structuur is mijn eerste recidive.

ITM : Sinds wanneer voltijds ondernemer ?

AM : Sinds mijn 18de. Ik heb in mijn leven maar één maand een salaris ontvangen (omdat ik geen geld had). Als deurwaardersbediende overhandigde ik uitzettingsadviezen wegens schulden of onbewoonbaarheid aan inwoners van volkswijken in Lyon. Een zeer verrijkende ervaring.

ITM : Hoe was uw leven voorheen?

AM : Mijn leven voorheen wat? Misschien leefde ik op het ritme van de seizoenen. Het is een beetje met nostalgie dat ik aan die periode terugdenk. Mijn ritme blijft het fruitseizoen volgen, maar het zijn vooral doelstellingen en de termijnen die men zich oplegt om die te bereiken, die de toon zetten. Ik werkte overigens alleen, of in beperkte kring.  Nu maken uitwisseling en collectief denken deel uit van mijn dagelijks leven. Deze botsing van ideeën is een ongelooflijke rijkdom voor mij. Zichzelf in vraag stellen, andere gezichtspunten bekijken, bevoegdheden delegeren, vertrouwen in de ander, enz.

ITM : Wat waren de drie hoofdmotivaties om uw zaak te beginnen?

AM : De zin om iets anders te doen dan datgene waarvoor we voorbestemd waren en daar een zeker risico aan toevoegen. Ook de zin om een zekere vrijheid te hebben.

ITM : Wat zijn de drie grootste moeilijkheden die u tegenkwam in uw ondernemingsleven?

AM : Het gebrek aan geld wanneer het ging om een ontwikkeling te financieren. Vaststellen dat een veelbelovende medewerker toch niet zo goed bleek te zijn. Er alleen voor staan om verschillende dingen tegelijk te moeten beheren

ITM : De eenzaamheid van de ondernemer, bestaat dat ?

AM : Ja ! Daar worden we dagelijks mee geconfronteerd. En ook al zei ik hierboven dat het samenwerken een echte bron is voor persoonlijke ontwikkeling, voel je je toch echt eenzaam bij elke beslissing die je neemt. Elke beslissing die ik dagelijks neem, lijkt me van vitaal belang voor de toekomst van de onderneming. Ik denk voortdurend aan het vlindereffect.

ITM : Wat is uw grootste geluk geweest sinds de oprichting?

AM : Systematisch op het juiste moment de juiste constructieve personen te hebben ontmoet!

ITM : Wat wensen we u voor 2014 (en ook daarna natuurlijk) ?

AM : Dat ik nog meer constructieve mensen tegenkom !

ITM : Een belangrijke tip voor zij die willen starten?

AM : Nooit denken aan zelf geld verdienen, maar in gedachten houden dat het om het bedrijf gaat dat moet winst maken! Discipline, eerlijkheid en lef betalen zich altijd terug.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *