29 januari 2015 770 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 10 juli 2023

24/05/2008 – 10/01/2014 : 6 jaar ononderbroken bloggen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Zoals de meesten onder u hebben gemerkt begonnen we net voor Kerstmis met een nieuwe versie van onze blog (als u op onze nieuwsbrief bent geabonneerd, kreeg u overigens een mailtje hierover). We zijn nu aan onze derde versie van […]

Zoals de meesten onder u hebben gemerkt begonnen we net voor Kerstmis met een nieuwe versie van onze blog (als u op onze nieuwsbrief bent geabonneerd, kreeg u overigens een mailtje hierover). We zijn nu aan onze derde versie van de website in 6 jaar.

De geschiedenis van onze marketingblog begon op 24 mei 2008 op het platform blogspot en vond gelijktijdig onderdak bij het Franse magazine Capital.fr.

Met de ontwikkeling van de activiteiten van IntoTheMinds in marktonderzoek,  advies over klanttevredenheid en begeleiding van ondernemers, voelde ik de behoefte om deze blog een iets professionelere uitstraling te geven.

In 2010 creëerden we een heel eenvoudig ontwerp om te breken met de algemene look van blogs in die tijd: overbelaste pagina’s, overal reclame, een massa tags. De opkomst van mobiele toestellen (smartphones en tabletten) maakte dat we in 2012 de code van de blog veranderden om meer “responsief” te zijn. Maar dat ging niet zomaar (ik praat zelfs niet over de kosten), want de code van de website is ingewikkelder en zwaarder geworden.

Er zijn van 2010 en 2013 drie jaar overheen gegaan en we vonden het tijd voor een stevige verjongingskuur. Daarom besloten we te herbeginnen met een blanco bladzijde.

Op zoek naar een nieuwe visuele identiteit 

We onderzochten tientallen (om niet te zeggen honderden) persoonlijke en professionele blogs om een beeld te krijgen van hoe webdesigns eruitzien.

Eén conclusie was duidelijk: persoonlijke blogs gebruikten doorgaans eenvoudige designs, standaardontwerpen voorgesteld door de platforms; op professionele blogs of informatieblogs daarentegen was informatie beter geordend (hoewel dikwijls compact) en een sterke visuele identiteit was niet altijd voordehandliggend. Geen enkele blog beantwoordde 100% aan wat we wilden (wat een verrassing) en dus moesten we zelf een model samenstellen.

– Gameological stelde bijvoorbeeld een mooie typografie voor, evenals een duidelijke bladzetting voor de artikels. De titel was redelijk groot, gevolgd door een grote afbeelding (een beetje zoals onze vorige versie) en de naam van de auteur werd duidelijk weergegeven. Een andere interessante eigenschap die we onderaan de pagina wilden bewaren, waren de interactieknoppen. Toch hielden we niet van de kleur en stijl van hyperlinks (die volgens ons niet sterk genoeg naar voren kwamen) en de afbeelding boven elk artikel herinnerde ons te veel aan een oud ontwerp.

– Op de website 9to5mac.com hielden we van de belichting van citaten via een grijsachtige inzet. Dat gaf ons het idee om bovenaan elk artikel een inzet te plaatsen met een samenvatting van het artikel in één zin. Voortaan vindt u bovenaan elk artikel een kleine groene rechthoek die u in 5 seconden de hoofdboodschap van het artikel geeft.

– de website Creapills.com inspireerde ons tot de creatie van een duidelijke visuele identiteit (vette letters en een ontwerp in drie kolommen).  Deze website was een van de meest inspirerende om ons te overtuigen onze boodschappen te categoriseren (kunst, technologie, marketing, …). Toch vonden we de bladzetting van de artikels nog te beladen.

– Uiteindelijk had bienfaitpourmoi.com een mooie manier om afbeeldingen onderaan elk artikel te plaatsen, waardoor een full screen affichering kon worden vermeden.

En ziehier het resultaat

Ik laat u het eindresultaat zelf beoordelen/waarderen.

De ontvangstpagina heeft meerdere interessante eigenschappen: een categorisering van de artikels (we moesten a posteriori de 1000 artikels in het Frans en Engels gepubliceerd hercategoriseren) en een donkergrijs horizontaal venster met de vier laatste artikels over marketing.

We behielden de lay-out in drie kolommen en wilden onze lezers, naast de laatst gepubliceerde artikels, aanbieden om oudere artikels te ontdekken (of herlezen). Dat was niet mogelijk in de vorige versie, waar lezers op zoek moesten gaan naar een precies onderwerp of de archieven moesten doorbladeren. We proberen hier proactief te zijn in onze relatie met de lezer en hem voortaan een geordende en duidelijkere inhoud aanbieden.

Als u op de startpagina naar beneden scrolt, ontdekt u links de meest populaire artikels en, lager, de laatste artikels geordend volgens categorie (wat u overigens ook kunt weergeven door op de categorie van uw keuze te klikken in het menu bovenaan).

Last but not least, hebben we een krachtiger zoekscherm toegevoegd (in de rechtse kolom), de manier waarop gereageerd kan worden vereenvoudigt, en we gebruiken nu MailChilp om abonnementen op onze blog te beheren.

Besluit

In plaats alle wijzigingen gedetailleerd te benadrukken, laat ik u liever onze nieuwe blog zelf ontdekken. Blader er door, lees wat u wilt lezen en alstublieft…geef reacties en deel onze artikels met uw kennissen. Een stijging van het aantal bezoekers is voor ons de grootste motivatie en geeft ons, week na week, de nodige energie om de kracht te vinden om onze ideeën te delen.



Posted in Diverse, Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *